Η περιοχή Μετόχι στην Πάρνηθα έχει μια ιδιαίτερη ποδηλατική ιστορία η οποία συνεχίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αυτή την περιοχή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αγώνες ΒΜΧ την δεκαετία του ’80, εκεί έγινε ο πρώτος αγώνας Mountain bike των Ολυμπιακών αγώνων (2004) κι εκεί η ιστορία συνεχίστηκε με τον πρώτο αγώνα Freeride στην Ελλάδα. Η κορδελιασμένη διαδρομή είχε μήκος 1,5 χλμ. και υψομετρική διαφορά 140 μέτρα, πάνω απ’ όλα όμως ήταν διασκεδαστική και ποικιλόμορφη. Ξεκινούσε με συνεχόμενα drops, ακολουθούσε ένα απολαυστικό φιδίσιο μονοπάτι με πολλά μπερμ και αλματάκια, που έβγαινε σε ένα γρήγορο κομμάτι όπου οι ταχύτητες φλέρταραν τα 50 χλμ./ώρα. Στη συνέχεια η κλίση γινόταν ηπιότερη και το δυνατό πεταλάρισμα έπαιζε σημαντικό ρόλο, ενώ τα δύο μεγάλα άλματα ήθελαν τεχνική για να βγουν. Ο τερματισμός ιδιαίτερα απαιτητικός με sprint 30 μέτρων σε φλατ αλλά και στη συνέχεια ένα μεγάλο χαμόγελο…Το επίπεδο ανταγωνισμού ήταν υψηλό και οι θεατές πραγματικά εντυπωσιάστηκαν από τα περάσματα κάποιων αθλητών. Ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που αγωνίστηκαν για πρώτη φορά με τους 21 αναβάτες της κατηγορίας Jr. να αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 12:15 ξεκίνησε η πρώτη χρονομετρημένη κατάβαση η οποία ήταν και προκριματική καθώς θα αγωνίζονταν στον τελικό οι 80 ταχύτεροι από την κατηγορία Α1 (96 συμμετοχές). Τα χρονόμετρα πήραν φωτιά, τα μεγάλα φαβορί έδειξαν τα δόντια τους, ενώ αρκετοί νέοι στο χώρο αναβάτες έδειξαν τα δόντια τους. Ταχύτερος όλων ο πρωταθλητής από την Κρήτη Μπάμπης Χαϊδεμενάκης (2:29.02), με τους local Στάνισλαβ Τακίδη και Μάρκο Μπουρνιά μια ανάσα πιο πίσω. Από κοντά οι συνεχώς ανερχόμενοι Ελισσαίος Γουβής και Νίκος Βούλγαρης, ενώ το στίγμα τους έδωσαν ο Alessio Toninelli και ο Γιόχαν Πάνου (αμφότεροι όμως είχαν σκασμένο λάστιχο στον τελικό και δεν μπόρεσαν να κυνηγήσουν μια θέση στην εξάδα. Κρίμα). Ταχύτερος από την κατηγορία Jr. ήταν ο Νίκος Βασιλακάκος (2:49.02), στην κατηγορία Hardtail o Noel Camateras (2:46.42) και στην κατηγορία Α2 (40+) ο Παύλος Ζούμπερης (2:58.7). Να σημειώσουμε ότι αγωνίστηκε και μια γυναίκα η Ειρήνη Μαυράκη (3:20.62).

Χωρίς καθυστερήσεις ξεκίνησε ο αγώνας και από νωρίς φάνηκε ότι για κάθε θέση έπρεπε να παλέψεις σκληρά. Το display και η οθόνη αποτελεσμάτων επέτρεπαν σε όλους τους αγωνιζόμενους να παρακολουθούν την εξέλιξη του αγώνα, με τον Φώτη Σκαρή σε ρόλο εκφωνητή να ξεσηκώνει τους θεατές που ειδικά στο τέλος του αγώνα στεκόντουσαν στις μύτες των ποδιών τους. Για πρώτη φορά υπήρχε και Hot seat(!) όπου κάθονταν όποιος είχε τον ταχύτερο χρόνο. Οι μάχες ξεκίνησαν με την κατηγορία Jr. και τον Νίκο Βασιλακάκο να παίρνει καθαρά τη νίκη βελτιώνοντας τον χρόνο του κατά 7’’. Δεύτερος ήταν ο Σταμάτης Κριεμάδης, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Κάκαρης. Τέταρτος ήταν ο Αντώνης Τσιμπούκης, ενώ πολύ καλή εμφάνιση αυτή των αδερφών Στρατή (δίδυμοι) που τερμάτισαν 5ος και 7ος.

Ακολούθησε η κατηγορία Hard tail με τους δύο πρώτους να τρυπώνουν στην δεκάδα της γενικής. Πραγματικά ο Noel Camateras και ο Χρήστος Αργύρης έκαναν χρόνους στο 2:36’’ και μόλις 16 εκατοστά έδωσαν τη νίκη στο Noel. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Γιάννης «Local» Παρταφύλας που ήταν όμως 9’’ πιο αργός, ενώ τέταρτος ήταν ο εντουράς Μίνως Κονίδης που επανεμφανίστηκε σε αγώνα ποδηλάτου μετά από πολλά χρόνια. Στην κατηγορία Α2 κυριάρχησε ο Γιώργος Νικολάου όντας μόλις 1’’ ταχύτερος  του Παύλου Ζούμπερη. Το βάθρο συμπλήρωσε ο πρωταθλητής μοτοσυκλετών ταχύτητας Χρήστος Παντελεάκης παρά την πτώση του στο μεγάλο drop κατά την διάρκεια του προκριματικού! Όσο για την Ειρήνη Μαυράκη, μπορεί να μην είχε ανταγωνισμό ωστόσο προσπάθησε και κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο της κατά 2’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πραγματικός χαμός έγινε στην Α1 με τους τρεις πρώτους αναβάτες μέσα σε ένα δευτερόλεπτο! Νικητής ο πάντα χαμογελαστός Μπάμπης Χαϊδεμενάκης που επικράτησε του Στάνισλαβ Τακίδη για μόλις επτά δέκατα(!), με τρίτο τον Μάρκο Μπουρνιά 17 χιλιοστά πιο πίσω!! Αυτή είναι μάχη τελικού, όχι αστεία. Τέταρτος, αλλά απογοητευμένος ήταν ο Ελυσσαίος Γουβής από την Πάτρα που ένας τραυματισμός στον ώμο μετά από πτώση στα ελεύθερα δοκιμαστικά δεν του επέτρεψε να είναι 100% ώστε να διεκδικήσει τη νίκη. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Νίκος Βούλγαρης και πήρε άξια την πέμπτη θέση μπροστά από τον νεαρό Σωτήρη Μίχο που έβγαλε ρίζες στο Hot seat… Έβδομος ήταν ο συνεχώς ανερχόμενος Λευτέρης Κούφαλης που βλέπει τους κόπους της σκληρής προπόνησης να αποδίδουν και όγδοος ο Κώστας Καλοχαιρέτας που έχασε πολύτιμο χρόνο στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής που απαιτούσε δυνατό πεταλάρισμα.

Έτσι ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος Freeride race με δυνατές μουσικές από την Red Bull και πλήθος κόσμου να χειροκροτεί τους νικητές στην απονομή. Οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας πήραν κύπελλα, αλλά και πλούσια δώρα από την Von Zipper, Dakine,  Nook proof, Kali, Spank και Kenny. Να σημειώσουμε ότι ο Χαϊδεμενάκης που έκανε και τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας βραβεύτηκε με επίχρυσο κλαδί ελιάς προσφορά της Biz Art, οι έξι πρώτοι έλαβαν μετάλλιο και όλοι αναμνηστικό δίπλωμα

Πατήστε για να δείτε φωτογραφίες

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης