Ταξιδεύω στην Ιταλία κάθε μήνα λόγω της δουλειάς μου και αναγκάζομαι λόγω αυτής της κοροϊδίας να φέρνω μαζί μου και κάποια βασικά είδη διότι οι τιμές στα εδώ Σ/Μ είναι πραγματικά εξωφρενικές. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ίδια είδη και τις διαφορές τιμών που έχουν με την ελληνική αγορά στην ίδια αλυσίδα Car…our που είναι πλέον leader στην χώρα μας.

Μακαρόνια BARILLA συσκ. 1 κιλό στην ΙΤΑΛΙΑ κοστίζει από 0,65 έως 0,68 λεπτά και εδώ το μισό κιλό 1,24 έως 1,27 δηλαδή σχεδόν 4πλασια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποσμητικό DOVE στην Ιταλία 1,20 έως 1,30 και εδώ από 2,90 έως 3,10.

Υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ACE τα 5 λίτρα στην Ιταλία κοστίζουν 4,90 έως 5,20 και εδώ το ίδιο προϊόν το βρήκα 11,80 έως 12,10.

Σαν αυτά τα παραδείγματα υπάρχουν πολλά .Η ουσία πιστεύω πως βρίσκεται στο εξής. Πολυεθνικές εταιρείες όπως PROCTER και LEVER στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια καταδίκαζαν σε στραγγαλισμό και αφανισμό ύπαρξης μικρές ελληνικές εταιρίες τροφίμων & απορρυπαντικών με αποτέλεσμα να μονοπωλούν πλέον αυτή την στιγμή στα ράφια των Σ/Μ με ποσοστό σχεδόν 90% και να μην λειτουργεί πλέον ο ανταγωνισμός αλλά το μονοπώλιο. Στην γειτονική Ιταλία τα νούμερα είναι αντίστροφα, σχεδόν το 80% των εγχώριων προϊόντων καλύπτουν τα ράφια των Σ/Μ και τα υπόλοιπα οι πολυεθνικές. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει σωστός ανταγωνισμός. Τόσα χρόνια φταίμε και σαν καταναλωτές γιατί θεωρούμε πως το ξένο είναι πιο καλό ή το φθηνό είναι και ακριβό με αποτέλεσμα μερικοί μάγκες που πουλάνε περιτύλιγμα και φώτα να μας κοιμίσουν κανονικά και να μην ξυπνάμε πλέον με τίποτα. Έχουν γίνει πολλές εκπομπές στην TV, υπάρχει επιτροπή ανταγωνισμού, ινστιτούτα καταναλωτών και πραγματικά δεν γίνεται τίποτα. Δεν είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες; Δεν μπορεί κάποιος να ελέγξει τις τιμές των προϊόντων σε μια κοινή αγορά όπως είναι η ευρωπαϊκή; Είμαι έμπορος και φέρνω τσάντες, παπούτσια κ.α. από την γειτονική χώρα. Θα σας πω τον εξής προβληματισμό που έχω. Πουλώ στο κατάστημά μου συγκεκριμένη επώνυμη τσάντα VALENTINO 119Ε τιμή ακριβώς ίδια με τον επίσημο ιταλικό τιμοκατάλογο, το ίδιο προϊόν το έχουν καταστήματα HONDOS CENTER, FENA, MEGA OUTLET 169Ε. Υπενθυμίζω ότι η τσάντα είναι αγορασμένη από το ίδιο σημείο για όλους. Ο καταναλωτής σε μένα έχει την αμφιβολία μήπως και δεν είναι γνήσιο το προϊόν ενώ το μεγάλο και φανταχτερό κάνει ό,τι θέλει. Άλλο παράδειγμα με φούρνο. Ένα απλό κουλούρι γεμιστό με ελιά και ντομάτα η επώνυμη αλυσίδα ΕΣΤΙΑ το πουλά στα καταστήματά της 1,30. Το ίδιο προϊόν η ίδια εταιρία το πουλά και σε άλλα πρατήρια άρτου κάνοντας χοντρική πώληση. Το πρατήριο πουλά 0,70 το ίδιο προϊόν δηλ σχεδόν στην μισή τιμή. Πώς γίνεται αυτό δεν μπορώ να καταλάβω και έχω διαμαρτυρηθεί επίσημα στην εταιρία. ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ό,τι γυαλίζει δεν είναι και τζάμπα. ΞΥΠΝΗΣΤΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης