Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα διατρέχουν κίνδυνο για επιταχυνόμενη γήρανση. Αυτό συμπέρανε μια νέα έρευνα του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του University of Copenhagen στη Δανία, που εξέτασε τις επιπτώσεις των οικονομικών δυσκολιών στη γήρανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όρος “επιταχυνόμενη γήρανση” αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι λιγότερο δραστήριοι, παρουσιάζουν νοητικές δυσλειτουργίες και υψηλότερους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες συνδέουν την ανίχνευση των δεικτών φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ιντερλευκίνη 6 (IL-6), με μολύνσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.575 ενήλικες, εκ των οποίων το 18% παρουσίασε φτώχεια κατά την περίοδο 1987-2008. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Rikke Lund, μελέτησε τη γήρανση αναλύοντας τόσο τη σωματική όσο και τη γνωστική δραστηριότητα των ατόμων (δύναμη, ισορροπία, άλμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει σε σχετική φτώχεια για 4 ή περισσότερα χρόνια δεν απέδωσαν αρκετά καλά. Διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνοι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονών στο αίμα τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι η εμπειρία της φτώχειας νωρίτερα στη ζωή για μικρότερη περίοδο δεν έδειξε ταχεία γήρανση, ενώ οι οικονομικές δυσχέρειες στη μετέπειτα ζωή ως αποτέλεσμα της απώλειας θέσεων εργασίας ήταν ένας σημαντικός παράγοντάς της.

Συμπερασματικά, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι ένα μικρό διάστημα οικονομικών δυσκολιών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων δεν έχει σχέση με την πρόωρη γήρανση. Ωστόσο, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες για 4 ή περισσότερα χρόνια έχουν περιορισμένες σωματικές και γνωστικές ικανότητες.

«Η πρόωρη γήρανση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων προβλημάτων υγείας σε μικρότερη ηλικία, αποτελώντας σημαντική επιβάρυνση τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Τα αποτελέσματά μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν τα παραπάνω», είπε ο Lund.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Ageing.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης