Ζήσης Ψάλλας

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη όταν παραμένουμε σωματικά και ψυχικά ενεργοί καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι το “περισσότερο” δεν είναι πάντα το καλύτερο. Μια γενικά υπερβολική δραστηριότητα -τουλάχιστον σε επίπεδο εγκεφαλικών κυττάρων- θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέλυσαν εγκεφαλικό ιστό που δόθηκε ως δωρεά σε τράπεζες εγκεφάλων από ανθρώπους που πέθαναν από ηλικία 60 ετών έως πάνω από 100 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους πριν από τα 80 τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλό τους μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται REST και εμπλέκεται στην ενεργοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. 

Αλλά οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι αν η REST προστατεύει τους ανθρώπους από το θάνατο ή είναι απλώς ένα σημάδι της περαιτέρω γήρανσης. Δεδομένου ότι δεν είναι επί του παρόντος δυνατή η μέτρηση της REST στους εγκεφάλους των ζωντανών ανθρώπων, οι επιστήμονες άρχισαν πειράματα σε σκουλήκια και ποντίκια για να ελέγξουν αν παίζει κάποιο ρόλο στη διάρκεια της ζωής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι ερευνητές αύξησαν τη δραστηριότητα της REST στα σκουλήκια (διαθέτουν μια εκδοχή αυτής της πρωτεΐνης), η δραστηριότητα του εγκεφάλου των σκουληκιών μειώθηκε και έζησαν περισσότερο. Το αντίθετο συνέβη όταν οι επιστήμονες απενεργοποίησαν το γονίδιο που σχετίζεται με τη REST στα «Methuselah» σκουλήκια που έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Η νευρωνική δραστηριότητα των σκουληκιών αυτών αυξήθηκε και η ζωή τους μειώθηκε δραματικά. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερκινητικότητα και η νευρωνική διέγερση εκτός ελέγχου, δεν είναι καλή για τον εγκέφαλο. “Πρέπει οι νευρώνες να είναι ενεργοί, σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά όχι γενικά”, είπε η Cynthia Ο Kenyon, μια ειδικός της γήρανσης η οποία εξήρε το σχεδιασμό της μελέτης.

Αυτή η ερευνητική γραμμή θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον για την κατανόηση του πώς εναλλακτικές παρεμβάσεις -όπως ο διαλογισμός, που επηρεάζει τους νευρικούς ρυθμούς- μπορούν να λειτουργήσουν ως θεραπεία για την πρόωρη απώλεια μνήμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης