Θάνος Ξυδόπουλος

Είναι γνωστό από καιρό ότι η παχυσαρκία επιδρά στο μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Τώρα, μια μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία της μητέρας έχει επίπτωση στη γήρανση των απογόνων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το University of Wyoming, στην Ουαλία, και το Ινστιτούτο Salvador Zubiran, στη Μεξικό, μελέτησαν σε ένα μοντέλο αρουραίων τους απογόνους παχύσαρκων μητέρων. Παρακολούθησαν τους απογόνους καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους -στην εφηβεία, την ενήλικη ζωή και κατά τη γήρανσή τους.

Οι απόγονοι των παχύσαρκων μητέρων είχαν περισσότερο σωματικό λίπος και πρόωρη αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη. Διαπιστώθηκε επίσης εξασθενημένη λειτουργία των μιτοχονδρίων τους. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν πιο πιθανή την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα από τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μητρική παχυσαρκία ήταν διαφορετικά στους αρσενικούς και στους θηλυκούς απογόνους. Ο λόγος για αυτό δεν είναι σαφής, αλλά θεωρείται ότι είναι ορμονικός. Ωστόσο υπήρξε και κάτι ενθαρρυντικό, ότι η άσκηση των απογόνων βελτίωσε πολλά από τα κακά αποτελέσματα που είχαν αιτία τη μητρική παχυσαρκία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν νέες γνώσεις για την υγεία των απογόνων και το πώς αυτή σχετίζεται με καταστάσεις της μήτρας, είπαν οι ερευνητές..

Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η ύπαρξη μιας παχύσαρκης εγκύου και η έκθεση σε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί λιπαρό συκώτι στο έμβρυο, κάτι που ενδεχομένως προδιαθέτει σε παχυσαρκία, μεταβολικές και καρδιαγγειακές διαταραχές στη μετέπειτα ζωή.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το παιδί μιας ελαφρώς υποσιτισμένης μητέρας είναι πιο πιθανό να υποφέρει από πρόωρη γήρανση της καρδιάς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology.

Πηγή: Maternal obesity accelerates rat offspring metabolic aging in a sex dependent manner.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης