Ζήσης Ψάλλας

Μια έρευνα δείχνει ότι οι καθημερινοί ρυθμοί του σώματος παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα μακροζωίας. Το να τρώνε μόνο κατά την πιο δραστήρια ώρα της ημέρας επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικών που ακολουθούσαν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων, ανέφερε ομάδα ερευνητών του Howard Hughes Medical Institute, με επικεφαλής τον Joseph Takahashi, στο περιοδικό Science.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, σε εκατοντάδες ποντίκια για τέσσερα χρόνια, μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων από μόνη της επέκτεινε τη ζωή των ζώων κατά 10%. Αλλά η διατροφή των ποντικών μόνο τη νύχτα, όταν τα ποντίκια είναι πιο δραστήρια, επέκτεινε τη ζωή κατά 35%. Αυτός ο συνδυασμός -μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες και ένα βραδινό πρόγραμμα φαγητού- αντιστοιχούσε σε επιπλέον εννέα μήνες ζωής στην τυπική μέση διάρκεια ζωής των ζώων δύο ετών. Για τους ανθρώπους, ένα ανάλογο σχέδιο θα περιόριζε το φαγητό στις ώρες της ημέρας.

Η έρευνα βοηθά στην αποσαφήνιση της διαμάχης γύρω από τα πλάνα διατροφής που δίνουν έμφαση στο φαγητό μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, είπε ο Takahashi, μοριακός βιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Τα ευρήματα της ομάδας του Takahashi υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο του μεταβολισμού στη γήρανση, είπε ο Sai Krupa Das, επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Centre on Aging, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με την εργασία. «Πρόκειται για μια μελέτη ορόσημο», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δημοφιλία διατροφικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται σε αυτό που είναι γνωστό ως διαλείπουσα νηστεία, όπως η νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες ή το φαγητό μόνο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 6-8 ωρών την ημέρα. Για να ξεδιαλύνει τις επιπτώσεις των θερμίδων, της νηστείας και των καθημερινών ή κιρκάδιων ρυθμών στη μακροζωία, η ομάδα του Takahashi ανέλαβε ένα εκτενές πείραμα τεσσάρων ετών. 

Μερικά από τα ποντίκια μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν, ενώ άλλα είχαν περιορισμένες θερμίδες κατά 30-40%. Όσα ποντίκια έκαναν δίαιτες περιορισμένων θερμίδων έτρωγαν με διαφορετικά προγράμματα. Τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλών θερμίδων τη νύχτα -είτε σε διάστημα δύο ωρών είτε σε διάστημα 12 ωρών- έζησαν το μεγαλύτερο διάστημα.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού έχει θετικά αποτελέσματα στο σώμα, ακόμη και αν δεν προάγει την απώλεια βάρους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης