Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα έρευνα παρέχει τον πιθανό λόγο για τον οποίο το φορτίο των ασθενειών αυξάνεται έντονα μετά τα 50-60 έτη της ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Claes Wahlestedt, καθηγητρής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο University of Miami Miller School of Medicine ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Cell. 

Η μελέτη παρέχει έναν πιθανό νέο λόγο για τον οποίο το φορτίο της νόσου αυξάνεται τόσο έντονα μετά τα 60. Αυτό θέτει το ερώτημα: εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε τα καθιερωμένα προγράμματα “αντιγήρανσης” με φάρμακα, θρεπτικά συστατικά ή επιλογές τρόπου ζωής, μήπως είναι πολύ αργά να ξεκινήσετε όταν φτάσετε στα 60 σας; 

“Για πάνω από μια δεκαετία, είναι σαφές ότι ορισμένα βασικά βιοχημικά γεγονότα ρυθμίζουν τη μακροζωία των ζώων βραχείας διάρκειας όπως τα σκουλήκια, τις μύγες και τα ποντίκια, αλλά οι μηχανισμοί αυτοί δεν είχαν παρατηρηθεί να είναι ενεργοί στον άνθρωπο”, δήλωσε ο Wahlestedt.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι νέες παρατηρήσεις στον άνθρωπο ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες εργασίες σε βραχύβια είδη. Περιλαμβάνουν τον κυρίαρχο ρόλο του συμπλόκου της πρωτεΐνης mTOR – ένας μηχανισμός που ρυθμίζει πολυάριθμα προγράμματα προστατευτικών κυττάρων – και την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου στα μιτοχόνδρια. Αυτοί οι δύο κυτταρικοί μηχανισμοί εξηγούν τα δύο τρίτα του προφίλ της μοριακής γήρανσης στους ανθρώπους.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ελάχιστα μελετημένα γονίδια που δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες εμπλέκονται στη γήρανση του ανθρώπου. Θεωρούμενα ως “σκοτεινή ύλη” του ανθρώπινου γονιδιώματος, αυτά τα μη πρωτεϊνικά κωδικοποιητικά γονίδια είναι ευρέως παρόντα στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά συχνά δεν απαντώνται σε χαμηλότερους οργανισμούς. Τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση.

“Έχουμε δείξει ότι τα πιο έγκυρα από τα προγράμματα αντιγήρανσης, που είναι φυσικώς ενεργά στους ανθρώπους, για κάποιο λόγο σταματούν όταν φτάσουμε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας”, δήλωσε ο Wahlestedt. “Αυτό δεν παρέχει μόνο ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο για τη μελέτη της γήρανσης του ανθρώπου, αλλά δείχνει ότι οι καθιερωμένες στρατηγικές κατά της γήρανσης μπορεί να μην είναι πλέον αποτελεσματικές, και εάν είναι πολύ δραστήριες μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης