Ζήσης Ψάλλας

Το ρόδι, ένα φρούτο που εκτιμάται από πολλούς πολιτισμούς για τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, περιέχει ελλαγιτανίνες. Όταν λαμβάνονται, αυτά τα μόρια μετατρέπονται σε μια ένωση που ονομάζεται ουρολιθίνη Α (UA) στο ανθρώπινο έντερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η UA μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της μιτοχονδριακής γήρανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 60 ηλικιωμένοι -όλοι έκαναν καθιστική ζωή αλλά είχαν καλή υγεία- πήραν μια εφάπαξ δόση μεταξύ 250 και 2.000 mg UA. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρενέργειες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, καθεμία από τις οποίες έλαβε εικονικό φάρμακο ή 250, ή 500 ή 1,000 mg ημερήσια δόση UA για 28 ημέρες. Και πάλι, δεν διαπιστώθηκαν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία, ακόμη και ύστερα από παρατεταμένη κατάποση.

Κατόπιν, η ομάδα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της UA εξετάζοντας κυτταρικούς και μιτοχονδριακούς βιοδείκτες υγείας στο αίμα και στον μυϊκό ιστό των συμμετεχόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαπιστώθηκε, η UA διεγείρει τη μιτοχονδριακή βιογένεση – τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αυξάνουν τη μιτοχονδριακή μάζα – με τον ίδιο τρόπο όπως η κανονική άσκηση.

Η UA είναι η μόνη γνωστή ένωση που αποκαθιστά την ικανότητα των κυττάρων να ανακυκλώνουν ελαττωματικά μιτοχόνδρια. Στους νέους, αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσικά. Αλλά καθώς γερνάμε, το σώμα μας αρχίζει να χάνει τη δύναμή του για να καθαρίζει τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, προκαλώντας σαρκοπενία (απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας) και αποδυνάμωση άλλων ιστών. Η ομάδα εστίασε στην επιβράδυνση, ή ακόμα και στην αντιστροφή, αυτής της φυσικής επίδρασης της γήρανσης.

«Αυτά τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες προκλινικές δοκιμές, πραγματικά αποκρυσταλλώνουν ότι η UA θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την ανθρώπινη υγεία» είπε ο καθηγητής Johan Auwerx που συμμετείχε στη μελέτη.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Metabolism».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης