Θάνος Ξυδόπουλος

Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς το οξειδωτικό στρες οδηγεί σε ύπνο. Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται επίσης ότι είναι ένας λόγος για τον οποίο γερνάμε και επίσης ότι είναι μια αιτία εκφυλιστικών ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Gero Miesenböck, διευθυντής του Κέντρου Νευρικών Κυκλωμάτων και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι το οξειδωτικό στρες ενεργοποιεί τους νευρώνες που ελέγχουν αν κοιμόμαστε».

Φάρμακα που αλλάζουν την χημεία του NADPH θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό νέο είδος υπνωτικού χαπιού

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη ρύθμιση του ύπνου στις μύγες φρούτων. Κάθε μύγα έχει ένα ειδικό σύνολο νευρώνων ελέγχου του ύπνου, κύτταρα εγκεφάλου που βρίσκονται επίσης σε άλλα ζώα και πιστεύεται ότι υπάρχουν στους ανθρώπους. Σε προηγούμενη έρευνα η ομάδα του καθηγητή Miesenböck ανακάλυψε ότι αυτοί οι νευρώνες ελέγχου του ύπνου δρουν σαν διακόπτης on-off: αν οι νευρώνες είναι ηλεκτρικά ενεργοί, η μύγα κοιμάται ενώ όταν είναι σιωπηλοί, η μύγα είναι ξύπνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Seoho Song, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο Miesenböck και ένας από τους δύο κύριους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε: «Αποφασίσαμε να αναζητήσουμε τα σήματα που αλλάζουν τους νευρώνες ελέγχου του ύπνου. Γνωρίζαμε από την προηγούμενη δουλειά μας ότι μια κύρια διαφορά μεταξύ ύπνου και ξυπνήματος είναι πόσο ηλεκτρικό ρεύμα ρέει μέσω δύο διαύλων ιόντων, που ονομάζονται Shaker και Sandman. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος περνάει από τον δίαυλο Shaker. Τα κανάλια ιόντων παράγουν και ελέγχουν τις ηλεκτρικές παλμούς μέσω των οποίων επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα».

Γιατί κοιμόμαστε 

Τι προκαλεί την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Shaker; 

Ένα μικρό μόριο ονόματι NADPH, μεταστρέφεται ανάμεσα σε δύο χημικές καταστάσεις και αυτό ρυθμίζει το ρεύμα του Shaker. Η κατάσταση του NADPH, με τη σειρά της, αντικατοπτρίζει το βαθμό οξειδωτικού στρες που έχει βιώσει το κύτταρο. Η αϋπνία προκαλεί οξειδωτικό στρες και αυτό οδηγεί σε χημική μετατροπή. Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη αυτού του μηχανισμού, μια δέσμη φωτός που αναποδογύρισε τη χημική κατάσταση του NADPH έβαλε τις μύγες για ύπνο.

Φάρμακα που αλλάζουν την χημεία του NADPH στο Shaker θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό νέο είδος υπνωτικού χαπιού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης