Εάν ανήκετε στα άτομα που το άσθμα σας ταλαιπωρεί και σας δυσκολεύει ακόμη και στις πιο απλές εκφάνσεις της καθημερινότητας, τότε εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε και τι να αποφεύγετε.

Διαβάστε τους 10 πιο συνήθεις παράγοντες, που είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν το άσθμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάπνισμα

Αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν τον καπνό των άλλων. Σύμφωνα με έρευνες, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα επιδεινώνει τη δύσπνοια και αυξάνει το βήχα.

Ίωση, γρίπη ή κρυολόγημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να ξυπνήσουν το άσθμα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν πρέπει να τροποποιήσετε τη δοσολογία των φαρμάκων που λαμβάνετε.

Περίοδος

Πριν από την περίοδο, όπως και κατά την κλιμακτήριο και την εγκυμοσύνη, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση των συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί ίσως κριθεί απαραίτητη η τροποποίηση της δόσης των φαρμάκων.

Μούχλα

Η μούχλα όπως και η υγρασία στους τοίχους είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν το άσθμα. Καλό θα είναι αν έχετε τέτοια προβλήματα στο σπίτι να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα ή ειδικά σπρέι μούχλας.

Οικιακή σκόνη

Ξεσκονίζετε τακτικά τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή με ειδικά πανάκια καθαρισμού που μαγνητίζουν τη σκόνη και δεν τη διαχέουν.

Κατοικίδια ζώα

Αν έχετε κατοικίδιο, καλό θα είναι να το βουρτσίζετε συχνά σε ανοιχτό χώρο, προκειμένου να απομακρύνετε τις τρίχες.

Γύρη

Οι ασθματικοί συνήθως αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα την Άνοιξη και το Φθινόπωρο καθώς τα επίπεδα της γύρης είναι πολύ υψηλά. Αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με λουλούδια και προσπαθήστε να μην επιτρέπετε στη γύρη να εισέρχεται στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τροφές

Πολλές τροφές μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Καλό θα είναι να κάνετε ειδικό τεστ, προκειμένου να γνωρίζετε σε ποιες τροφές είστε αλλεργικός, προκειμένου να τις αποφεύγετε.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Προσπαθήστε να μην εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καυσαέρια και τοξικές ουσίες.

Καιρός

Έχετε υπόψη σας ότι ο κρύος αέρας, οι άνεμοι και οι ζεστές ημέρες με υγρασία μπορούν να πυροδοτήσουν το άσθμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης