1η Δεκέμβρη- Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, 04:10
1η Δεκέμβρη- Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids
H 1η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση του ιού του AIDS. Αν και το πρόβλημα θεωρείται μεγαλύτερο στις αφρικανικές χώρες, στην Ευρώπη ο αριθμός των νοσούντων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο.

HIV και Aids

HIV σημαίνει «Human Immunodeficiency Virus» δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Ο HIV είναι ένας ιός που δεν φεύγει ποτέ από τη στιγμή που θα εισέλθει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Aids σημαίνει «Acquired Immune Deficiency Syndrome» δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Ένας άνθρωπος με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία ή Σάρκωμα Καπόζι, Σύνδρομο Επίσχνασης, βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Το Aids συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που ο άνθρωπος μολυνθεί με HIV (συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο).

Συμπτώματα της λοίμωξης

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο 87% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό HIV και εκδηλώνονται 2 - 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, ενώ μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία, εξάντληση).

Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μπορεί να είναι παρόμοια και με συμπτώματα άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή η ηπατίτιδα, που είναι πιο διαδεδομένες και μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν HIV.
Μερικοί άνθρωποι που μολύνονται με HIV παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα απολύτως. Όσοι έχουν συμπτώματα συνήθως παρουσιάζουν πυρετό, κούραση ή και αλλεργία. Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, πρησμένοι αδένες και πονόλαιμος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την μόλυνση με τον ιό. Αυτή η περίοδος λέγεται πρωτολοίμωξη ή οξεία HIV λοίμωξη.

Όταν τελειώσει η πρωτολοίμωξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα ορατό σύμπτωμα για τα επόμενα 8 - 10 χρόνια. Αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί σημαντικά και η ασθένεια εξελίσσεται σε AIDS. Τα επόμενα συμπτώματα που παρουσιάζονται σχετίζονται με τις «ευκαιριακές λοιμώξεις» που εκδηλώνονται στα άτομα με AIDS, όπως πνευμονία, φυματίωση και τοξοπλάσμωση.

Αντιρετροϊκά φάρμακα και μελλοντικές προοπτικές

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός ιός, γι αυτό και τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αντιρετροϊκών φαρμάκων, αλλά όλα λειτουργούν έτσι ώστε να καθυστερούν ή να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παρόλο που αυτά τα φάρμακα δεν είναι ικανά να σκοτώσουν τον ιό HIV, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα κυκλοφορίας του στο αίμα.

Στο μέλλον θα αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα, που δεν θα επιτρέπουν στον ιό HIV να εισβάλλει στα λεμφοκύτταρα του ανθρώπου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η επιστήμη υπόσχεται νέες κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα -συμπεριλαμβανομένου και ενός χαπιού την ημέρα- που θα μπορούν να εμποδίζουν τη λοίμωξη. Παρομοίως, ειδικές κολπικές κρέμες που θα καταστρέφουν τον ιό μπορεί να είναι αποτελεσματικές τα επόμενα χρόνια. Ως τότε η προσοχή και η προφύλαξη είναι τα ατομικά όπλα του κάθε ανθρώπου.

Μας το υπενθυμίζει συνεχώς ο Ιπποκράτης με τη ρήση «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν»! Διότι το Aids είναι ακόμη εδώ!

Επιμέλεια: Χρονοπούλου Σοφία
Με πληροφορίες από το: hivaids.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, 04:13