Ένα νέο εμβόλιο που χαρίζει εφ΄ όρου ζωής προστασία ενάντια σε όλα τα στελέχη γρίπης μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμο μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τους παρασκευαστές του, από την εταιρεία «SΕΕΚ» με έδρα στο Λονδίνο, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα καλύπτει τον οργανισμό τόσο ενάντια στα πιο «αθώα» στελέχη εποχικής γρίπης όσο και ενάντια στα επικίνδυνα πανδημικά στελέχη, όπως εκείνα της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών του εμβολίου «FLU-v», που έγιναν σε ανθρώπους, ήταν άκρως ενθαρρυντικά και μαρτυρούν, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της SΕΕΚ, ότι το πειραματικό εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό από αυτά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, προστατεύοντας από πολύ περισσότερα στελέχη γρίπης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το νέο εμβόλιο θα είναι πιο φθηνό από τα υπάρχοντα.

Ποιο είναι, όμως, το πλεονέκτημα του νέου εμβολίου;

Τα συμβατικά εμβόλια για τη γρίπη χρειάζεται να ανανεώνονται κάθε χρόνο, προκειμένου να καλύπτουν τον οργανισμό ενάντια στις μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην επιφάνεια του ιού της γρίπης. Το FLU-v βασίζεται σε άλλες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ιού και είναι κοινές σε όλα τα στελέχη του- είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες δεν έχουν εμφανίσει μετάλλαξη εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, όπως ανέφεραν χθες οι ερευνητές που ανέπτυξαν το εμβόλιο στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Γρίπη στο Άμστερνταμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, το πειραματικό εμβόλιο ωθεί τον οργανισμό να παράγει κύτταρα τα οποία  «εξουδετερώνουν» τον ιό της γρίπης.

Ωστόσο, υπήρξαν και επιφυλάξεις στο άκουσμα της νέας είδησης. Ο σημαντικότερος ειδικός σε θέματα γρίπης στη Βρετανία καθηγητής Τζον Όξφορντ σημείωσε ότι εμβόλια αυτού του τύπου είναι πιθανόν να κάνουν τα συμπτώματα της νόσου πιο ήπια, όχι όμως και να την εξαφανίσουν. Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η άποψη του καθηγητή Ιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Ιαν Τζόουνς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα εμβόλια τα οποία βασίζονται στα Τ-κύτταρα είναι ότι επιτρέπουν στη λοίμωξη να εμφανιστεί και στη συνέχεια την εξαφανίζουν ταχέως. Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν με αυτή την τακτική μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων».

Πηγή: tovima.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης