Θέλετε ευτυχισμένη σχέση; Πείτε όχι στο προγαμιαίο sex

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010, 11:30
Θέλετε ευτυχισμένη σχέση; Πείτε όχι στο προγαμιαίο sex

Τα ζευγάρια που αποφεύγουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις πριν από τον γάμο έχουν τελικά μια πιο σταθερή και ευτυχισμένη σχέση, αλλά και καλύτερη σεξουαλική επαφή. Αυτό ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε μια νέα αμερικανική έρευνα, που έρχεται να αναθερμάνει πατροπαράδοτες αντιλήψεις, τις οποίες ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πια ξεπερασμένες.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές της Σχολής Οικογενειακής Ζωής του (μορμονικού) Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό τον καθηγητή Ντιν Μπάσμπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό οικογενειακής ψυχολογίας «Journal of Family Psychology», μελέτησαν περισσότερα από 2.000 παντρεμένα άτομα σχετικά με την ποιότητα των σχέσεων με τον/την σύντροφό τους στο πλαίσιο του γάμου τους, σε συνάρτηση με το πότε ξεκίνησαν να κάνουν σεξ μαζί του/της.

Η έρευνα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ψυχολόγους, έδειξε ότι υπάρχουν ωφέλειες στην τακτική της καθυστέρησης, όσον αφορά στις σεξουαλικές σχέσεις σε σύγκριση με όσους προτιμούν να προχωρούν αμέσως ή πριν από τον γάμο σε σεξουαλική επαφή με το έτερον ήμισύ τους.

Έτσι, όσα ζευγάρια περίμεναν μέχρι να παντρευτούν για να κάνουν σεξ με τον/την αγαπημένο/η τους ανέφεραν ότι στη συνέχεια ο γάμος και η σχέση τους ήταν κατά 22% πιο σταθερή.

Επίσης, τα άτομα που επέλεξαν να μη βιαστούν στο θέμα του σεξ δήλωσαν κατά μέσο όρο αυξημένα -σε ποσοστό 20% - επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους, 12% καλύτερη επικοινωνία, αλλά και 15% καλύτερη ποιότητα σεξ. Όσον αφορά στα ζευγάρια που είχαν προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν και πάλι οφέλη, αλλά τα μισά περίπου σε σχέση με όσους περίμεναν να παντρευτούν πρώτα για να κάνουν σεξ.

 Η αξία της σεξουαλικής αυτοσυγκράτησης για την κατοπινή σταθερότητα και ποιότητα της σχέσης και του γάμου, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο των συντρόφων, τη θρησκεία τους, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχουν προηγηθεί και την χρονική διάρκεια της σχέσης πριν από τον γάμο.

«Υπάρχουν περισσότερα σε μια σχέση από το σεξ, αλλά βρήκαμε ότι όσοι περιμένουν περισσότερο είναι πιο ευτυχισμένοι από τη σεξουαλική πλευρά της σχέσης τους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή έχουν μάθει να μιλάνε μεταξύ τους και να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Ντ. Μπάσμπι.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010, 11:30