Έλλειψη ενημέρωσης για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, οι οποίες παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, διαπιστώνει η επιστημονική κοινότητα, καθώς, όπως εκτιμά, το 40% των ασθενών δεν γνωρίζει για την πάθησή του, είτε γιατί δεν ελέγχεται συστηματικά είτε διότι τα συμπτώματα είναι ήπια και ο έλεγχος πλημμελής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγκοσμίως οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται σε 600 με 700 εκατ. και στην Ελλάδα περίπου στο 1 εκατομμύριο.

Τα παραπάνω ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοεοδούς (25 Μαΐου), οι καθηγητές ενδοκρινολογίας Λεωνίδας Ντούντας και Μαρία Αλεβιζάκη, υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες και τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παθήσεις του θυρεοειδούς, και σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα αυξημένη επίπτωση βρογχοκήλης και όζους παρουσίαζαν οι κάτοικοι ορεινών περιοχών, αλλά και περιοχών κοντά σε ηφαίστεια. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ντούντας, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται παγκοσμίως σε Φιλιππίνες και Ισλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κα Αλεβιζάκη, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη χώρα μας, ενώ είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης