Θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό – Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την περίπτωση της 43χρονης στο Ηράκλειο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 13:15
Θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό – Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την περίπτωση της 43χρονης στο Ηράκλειο

Στην περίπτωση της 43χρονης γυναίκας που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά τη διάγνωσή της με θρομβοπενία, λίγες μέρες αφού είχε εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του σκευάσματος της ΑstraZeneca κατά του κορωνοϊού, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος Χαράλαμπος Λυδάκης.

Όπως τόνισε, η γυναίκα εμφάνισε ήπια συμπτώματα 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και υπεβλήθη σε αιματολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις έδειξαν πως η γυναίκα παρουσιάζει θρομβοπενία και εισήχθη στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου, όπου και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα.

«Είναι σε καλή κατάσταση, αντιμετωπίζουμε κυρίως το θέμα που έχει να κάνει με την πηκτικότητα του αίματος. Της χορηγείται φαρμακευτική αγωγή» ανέφερε ο κ. Λυδάκης και τόνισε πως η 43χρονη ναι μεν δεν παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές που θα μπορούσαν να απειλήσουν κάποιο ζωτικό όργανο ή κάποιο πρόβλημα στα περιφερειακά αγγεία της, ωστόσο το πρόβλημα πηκτικότητας στις εξετάσεις της παραμένει και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί βρίσκονται σε «επιφυλακή».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως επειδή η θρομβοπενία είναι μια νόσος, ένα σύνδρομο που είναι καινούριο, έχει εμφανιστεί δηλαδή λόγω του εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί που την παρακολουθούν είναι συγκρατημένοι για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το περιστατικό, ενώ βρίσκονται συνεχώς κοντά της προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάποια ενδεχόμενη επιπλοκή.

Ο κ. Λυδάκης ανέφερε πως οι γιατροί θεωρούν ισχυρή την πιθανότητα η θρομβοπενία να σχετίζεται άμεσα με τον εμβολιασμό της γυναίκας, καθώς όλες οι εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να εμφανίσει το πρόβλημα πηκτικότητας του αίματος της 43χρονης.

Το σενάριο αυτό ενισχύει και το γεγονός πως η θρομβοπενία λόγω εμβολιασμού, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες, εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, όπως και η 43χρονη.

Τέλος ο κ. Λυδάκης ανέφερε πως για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλες αιματολογικές κλινικές ώστε να αντιμετωπιστεί το περιστατικό με τον καλύτερο τρόπο.

Πηγή: creta24.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 13:22