Θάνος Ξυδόπουλος

Καθώς οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στη γειτονική Ιταλία έχουν προκαλέσει ανησυχία, οι Έλληνες καταναλωτές ψάχνουν να αγοράσουν χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία, οι οποίες όμως έχουν γίνει δυσεύρετες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και 10 μέρες παρατηρείται τεράστια έλλειψη χειρουργικών μασκών στα φαρμακεία. Οι μάσκες κοστίζουν 25 λεπτά η μία, είναι μιας χρήσης και έχουν διάρκεια ζωής τεσσάρων ωρών. Οι φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι νέες παραλαβές και οι φαρμακαποθήκες δεν τους ενημερώνουν, αφού ούτε οι ίδιες γνωρίζουν τι θα γίνει με τις μάσκες.

Οι περισσότερες μάσκες είναι εισαγωγής από την Κίνα και έχουν γίνει δυσεύρετες, διότι η χώρα έχει σταματήσει τις εξαγωγές της λόγω του κορωνοϊού. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως, π.χ., στη Νότια Κορέα, όπου έχουν παρατηρηθεί τεράστιες ουρές μπροστά τα φαρμακεία.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο υπάρχει έλλειψη χειρουργικών μασκών είναι ότι ο κόσμος ζητάει πλέον όχι μόνο μία δύο μάσκες, αλλά ολόκληρα κουτιά. Εκτός από τους Έλληνες, και οι Κινέζοι τουρίστες παραγγέλνουν δεκάδες ποσότητες. Η έλλειψη έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα, διότι υπάρχουν άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία και απαιτείται να κυκλοφορούν με μάσκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαρμακοποιός στο κέντρο της Αθήνας λέει πως «ενώ πουλούσε 30 μάσκες την εβδομάδα, τώρα η ζήτηση είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη». O ίδιος αναφέρει ότι «ακούγεται πως, όταν θα παραληφθούν νέες μάσκες, αυτές θα κοστίζουν ακριβότερα».

Οι φαρμακαποθήκες δεν γνωρίζουν πότε θα παραλάβουν νέες μάσκες. «Δυστυχώς υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα με τις χειρουργικές μάσκες διότι το 90% παράγεται στην Κίνα» λέει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος του Ομίλου Προμηθευτικών Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε και αν θα παραλάβουμε νέες μάσκες. Υπάρχει έλλειψη ακόμα και στο ebay, όπως και στο alibaba. Βρήκαμε να πωλείται μάσκα στο alibaba έναντι του ποσού των 33 ευρώ. Υπάρχουν δύο εργοστάσια στην Ευρώπη, στη Γερμανία και στην Ολλανδία, τα οποία ενδεχομένως να θελήσουν να κερδοσκοπήσουν. Τα δύο εργοστάσια που υπάρχουν στο Ουχάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση».

Να σημειωθεί ότι έλλειψη χειρουργικής μάσκας δεν παρατηρείται μόνο στα φαρμακεία, αλλά και σε ορισμένα νοσοκομεία, καθώς δεν είχαν αρκετές προμήθειες.

Παρά την έλλειψη, δεν υπάρχει λόγος πανικού, συνιστούν οι ειδικοί. Άλλωστε η μάσκα, εν μέρει μόνο προφυλάσσει από τις λοιμώξεις. Η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα και σε ασθενείς με λοίμωξη. Η χρήση της πράγματι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων νοσημάτων, ωστόσο δεν διασφαλίζει την πλήρη προστασία, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη σωστή υγιεινή των χεριών και την αποφυγή στενών επαφών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης