Σε αφιέρωμα του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου Euronews για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, του Ιανουαρίου του 2014, αναλύεται σε ένα 8λεπτο βίντεο η κατάσταση που ισχύει τόσο όσον αφορά στις έγκυρες επιστημονικές γνώμες σχετικά με το ζήτημα, όσο και οι προβληματισμοί που επικρατούν σχετικά με την υπό διαμόρφωση νομοθεσία (αναμένεται να θεσπιστεί τον ερχόμενο Μάιο) αλλά και τη μεγάλη επιρροή του λόμπι των καπνοβιομηχανιών και των φαρμακευτικών εταιριών. 

Στο ρεπορτάζ επεξηγείται η λειτουργία και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και περιλαμβάνονται μαρτυρίες πρώην καπνιστών που αναφέρουν πόσο το νέο αυτό εναλλακτικό μέσο τους έχει αλλάξει τη ζωή, καθώς και δηλώσεις του Γάλλου γιατρού Philippe Presles, που έχει μελετήσει τις επιπτώσεις του καπνίσματος και ηγείται μιας πρωτοβουλίας 100 γιατρών υπέρ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουμε εξαλείψει τρία βασικά δηλητηριώδη συστατικά του τσιγάρου: Την πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα σωματίδια που προκαλούν καρκίνο, καρδιακές προσβολές και βρογχίτιδα. Θεωρώ γελοίο να μιλάμε για την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν θα το συνέκρινα καν με το συμβατικό τσιγάρο, αλλά θα το τοποθετούσα, από πλευράς επικινδυνότητας, δίπλα στα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν φυτοφάρμακα», αναφέρει ο γιατρός χαρακτηριστικά.

Στο ρεπορτάζ αναδεικνύεται ότι παρά τις παραπάνω εκτιμήσεις, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ως προϊόν της ευρύτερης καπνοβιομηχανίας και ότι η Ε.Ε. διστάζει να νομοθετήσει, ενώ προς το παρόν ισχύουν σημαντικοί περιορισμοί, βασιζόμενοι στην αρχή της προφύλαξης, που όμως αμφισβητείται για την εφαρμογή της στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Υπάρχει δαιμονοποίηση αυτού του εναλλακτικού του καπνίσματος μέσου και για αυτό ευθύνονται τα λόμπι των καπνοβιομηχανιών και των φαρμακευτικών εταιριών», αναφέρεται σε μαρτυρίες χαρακτηριστικά, ενώ ο επικεφαλής του γραφείου πρόληψης του καπνίσματος στη Γαλλία, Bertrand Dautzenberg , επισημαίνει ότι «υπάρχει εμμονή με την υποτιθέμενη επικινδυνότητα. Το τσιγάρο είναι σαν να οδηγείς ανάποδα σε έναν αυτοκινητόδρομο – το ηλεκτρονικό αντίθετα, είναι σαν να υπερβαίνεις λίγο το όριο ταχύτητας»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εργαζόμενοι στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου τέλος, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη νομοθεσία που αναμένεται να ισχύει από τον ερχόμενο Μάιο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για καπνικό προϊόν και κακώς θεωρείται ως τέτοιο.

«Πολλοί ελπίζουν ότι η εφεύρεση θα συνεχίσει την επαναστατική της πορεία, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρώπη να κόψει το κάπνισμα», καταλήγει το ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού δικτύου…

Δείτε το ρεπορτάζ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης