Ο αριθμός των παράνομων αμβλώσεων ανά τον κόσμο αυξάνεται, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και του Ινστιτούτου Γκουτμάχερ, στην οποία επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα των «αυστηρών νομοθεσιών» στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ενώ ο αριθμός των αμβλώσεων παρέμεινε σταθερός την περίοδο 2003-2008, οι παράνομες «μη ιατρικές» αμβλώσεις, που πραγματοποιούνται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν αυξηθεί, τονίζεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό των «μη ιατρικών» αμβλώσεων σε όλον τον κόσμο από 44% το 1995 και 47% το 2003 ανήλθε σε 49% το 2008. Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο ποσοστό αμβλώσεων, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των αμβλώσεων ανά 1.000 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, μειώθηκε από 35 τοις χιλίοις το 1995 σε 28 τοις χιλίοις το 2008.

Οι «μη ιατρικές» αμβλώσεις προκάλεσαν τον θάνατο 220 γυναικών σε 100.000 επεμβάσεις το 2008. «Οι θάνατοι αυτοί καταγράφονται σχεδόν αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες», σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου, που έχει έδρα τις Η.Π.Α. και ειδικεύεται σε θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε χρόνο περίπου 8,5 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπτυσσόμενες περιοχές υποφέρουν από τις επιπτώσεις των αμβλώσεων και τρία εκατομμύρια από αυτές δεν λαμβάνουν την παραμικρή ιατρική φροντίδα. Στην Αφρική, αν και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία αντιπροσωπεύουν μόλις το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταγράφεται το 50% των θανάτων εξαιτίας των «αυτοσχέδιων» αμβλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης