Τα κρούσματα Μαλάριας έχουν παρουσιάσει αύξηση κοντά στο 30% τα τελευταία δύο χρόνια στη Βρετανία, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία Προστασίας Υγείας (HPA). Συγκεκριμένα, μόνο το 2010 καταγράφτηκαν 1.761 κρούσματα της επικίνδυνης ασθένειας με την πλειοψηφία των ασθενών να έχει επισκεφτεί κάποια χώρα της Δυτικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι το 40% επισκέφτηκε τη Νιγηρία και την Γκάνα ενώ το 11% την Ινδία.

Το 2008 τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν 1.370 και το 2009 1.495.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αρκετοί από τους ταξιδιώτες προτιμούν να μείνουν σε σπίτια φίλων και συγγενών παρά σε ξενοδοχεία, μεγαλώνοντας έτσι τον κίνδυνο έκθεσής τους στην ασθένεια. Όποιος ταξιδεύει σε χώρα όπου η Μαλάρια είναι παρούσα, θα πρέπει να λαμβάνει προφυλάξεις και την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική θεραπεία. Ακόμα και οι άνθρωποι που ζουν στη Βρετανία και επισκέπτονται τη χώρα όπου γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν ή την είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Είναι μύθος ότι όποιος εμφάνισε Μαλάρια δε θα ξαναεμφανίσει στο μέλλον», αναφέρει ο καθηγητής Peter Chiodini, επικεφαλής του εργαστηρίου της HPA.

Η Μαλάρια θεωρείται η δεύτερη πιο θανατηφόρα ασθένεια παγκοσμίως μετά τη φυματίωση και μεταδίδεται κυρίως μέσω των κουνουπιών. Ευθύνεται για το 20% των παιδικών θανάτων στην Αφρική. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της συγκεκριμένης ασθένειας, ωστόσο οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στην Plasmodium Falciparum με πάνω από ένα δις ανθρώπους να βρίσκονται σε κίνδυνο. Το 2008 σημειώθηκαν 1 εκατ. θάνατοι σε 247 εκατ. καταγεγραμμένα κρούσματα. Τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκή αδυναμία και έντονη κούραση καθώς και ναυτία, τάση για εμετό και διάρροια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης