Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία της νόσου COVID-19 και μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορονοαυπνία» που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αυπνίας, στον πληθυσμό, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αυπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό η διαταραχή είναι εντονότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορωνοϊό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%. Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί. Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης. 

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης