Αυστρία: Το 70% των πολιτών έχει απέναντι της η κυβέρνηση στο θέμα του ελεύθερου καπνίσματος στην εστίαση

Αυστρία: Το 70% των πολιτών έχει απέναντι της η κυβέρνηση στο θέμα του ελεύθερου καπνίσματος στην εστίαση
Ως ένα είδος πρώτης ήττας της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων των αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εκτιμούν απόψε αναλυτές στη Βιέννη, τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών, σε ποσοστό 70%, τάσσεται εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης τους, η οποία ορκίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου - και την είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα -- στην κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, οι Ελεύθεροι έθεταν ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή τους στη μελλοντική κυβέρνηση, ακριβώς αυτή την κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή τον Μάιο του 2015 και που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαίου του 2018.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι άνδρες τάσσονται σε ποσοστό 62% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση (37 % κατά), οι γυναίκες σε ποσοστό 77 %, ενώ οι ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 30 ετών τάσσονται σε ποσοστό 68 % υπέρ της απαγόρευσης και εκείνοι άνω των 60 ετών υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, σε ποσοστό 74 %.

"Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σαφέστατα και καταδεικνύουν πως όλες οι ομάδες του πληθυσμού στη μεγάλη πλειονότητά τους, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση", τόνισε απόψε σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο πρόεδρος της "Πρωτοβουλίας Γιατρών και Γιατρών Περιβάλλοντος", Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ.

"Ο καγκελάριος (Σεμπάστιαν Κουρτς) υποσχόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι θα υποστηρίξει την απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία και τώρα αθετεί τον λόγο του και τάσσεται εναντίον των ψηφοφόρων του, που σε ποσοστό 85% δεν είναι καπνιστές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Νόϊμπέργκερ.

Ο ίδιος κατήγγειλε με έμφαση ότι "το Νέο Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο είχε υπερψηφίσει στη Βουλή την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, χάνει την αξιοπιστία του, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων ενισχύει τη φήμη του ως κόμμα των ανελέητων καπνιστών και μανιακών οδηγών" (ΣΣ το Κόμμα των Ελευθέρων έχει ζητήσει την αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυστριακούς αυτοκινητοδρόμους και την κατάργηση των ραντάρ ελέγχου της ταχύτητας).

Ο Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ επισήμανε πως τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για άρση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, αποτελούν ένα "διεθνές φιάσκο" και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την άποψη του επικεφαλής της "Πρωτοβουλίας Γιατρών και Γιατρών Περιβάλλοντος", το Κόμμα των Ελευθέρων παροτρύνει χρόνο με χρόνο χιλιάδες νέους στην εξάρτηση (του καπνίσματος) και θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή φήμη της Αυστρίας.

Από την πλευρά της, η αρμόδια για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, πρώην υπουργός Υγείας στην προηγούμενη αυστριακή κυβέρνηση, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, τόνισε απόψε πως "η δημοσκόπηση αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση ενεργεί σαφέστατα ενάντια στα συμφέροντα του πληθυσμού".

Η ίδια ευελπιστεί πως "η καθημερινά ενισχυόμενη συμμαχία εναντίον αυτής της οπισθοδρόμησης στον τομέα της υγείας, θα δώσει ένα τέλος στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία με την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, έχει απομακρυνθεί πλήρως από μία στηριζόμενη σε στοιχεία, πολιτική υγείας".

Όπως σημειώνεται σχετικά στην αποψινή ειδησεογραφία αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης, στην πρόσφατη, νέα συγκριτική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) - η οποία δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια -- η Αυστρία εμφανίζεται με το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ στο θέμα του καπνίσματος.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού, όπου υπήρξε μείωση τα τελευταία χρόνια, στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει σε καθημερινή βάση παρέμεινε σταθερό και ανέρχεται σήμερα στο 24,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 18,4 %.

Ο έως τώρα αυστριακός νόμος περί "Προστασίας των μη καπνιστών" ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με σχετική αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, που, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταίρων στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, θα ισχύει πλέον και μετά την 1η Μαίου 2018, όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.

Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία, για καπνιστές και μη καπνιστές, πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, ίδιων διαστάσεων, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.

Η Αυστρία, η οποία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται σήμερα από τα 16 χρόνια, είχε προχωρήσει πέρυσι τον Μάρτιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών που θα ισχύσει από τα μέσα του 2018.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018, 20:05