Ζήσης Ψάλλας

Το αλκοόλ είναι πανταχού παρόν στη δυτική κοινωνία και τα ποσοστά της υπερβολικής χρήσης του παραμένουν υψηλά. Αλλά ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό HeartRhythm, το επίσημο περιοδικό της Heart Rhythm Society, Αυστραλοί ερευνητές έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κατά μέσο όρο 14 ποτήρια την εβδομάδα) έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες ηλεκτρικές ενδείξεις ουλών και βλαβών στην ηλεκτρική σηματοδότηση σε σύγκριση με μη πότες ή ελαφρούς πότες.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός που χαρακτηρίζεται από γρήγορο και ακανόνιστο χτύπο των κόλπων (των δύο άνω διαμερισμάτων της καρδιάς).

Οι παρατηρητικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Μια μετα-ανάλυση επτά μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 860.000 ασθενείς και περίπου 12.500 από αυτούς είχαν ΚΜ έδειξε 8% αύξηση της περιστασιακής ΚΜ για κάθε επιπλέον καθημερινό τυπικό ποτό. Παρά τη συσχέτιση αυτή, δεν υπάρχουν λεπτομερείς ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες που να περιγράφουν τη φύση της κολπικής αναδιαμόρφωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος των διαφόρων βαθμών κατανάλωσης αλκοόλ στην κολπική αναδιαμόρφωση.

Περισσότερες καρδιακές ουλές

Σε αυτή την πολυκεντρική μελέτη, οι ερευνητές διενήργησαν λεπτομερείς επεμβατικές δοκιμές στους κόλπους 75 ασθενών με ΚΜ. Από αυτούς, 25 άτομα ανήκαν σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες: αυτούς που δεν έπιναν καθόλου, σ’ αυτούς που έπιναν μέτρια και σ’ αυτούς που έπιναν ελάχιστα.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση αλκοόλ σε “τυποποιημένα” ποτά την εβδομάδα (ένα τυποποιημένο ποτό έχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ) τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ασθενείς που κατανάλωναν δύο έως επτά ποτά την εβδομάδα ορίστηκαν ως ελαφροί πότες, ενώ όσοι κατανάλωναν οκτώ έως 21 ποτά την εβδομάδα (κατά μέσο όρο 14 ποτά την εβδομάδα) ορίστηκαν ως μέτριοι πότες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αλκοόλ είχαν περισσότερες ηλεκτρικές ενδείξεις για ουλές και βλάβες στην ηλεκτρική σηματοδότηση από τους μη πότες και τους ελαφρούς πότες.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης αλκοόλ ως σημαντικού παράγοντα κινδύνου στην ΚΜ», δήλωσε ο καθηγητής Peter Kistler, από το Heart Center, Alfred Hospital, της Μελβούρνης. Και πρόσθεσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης