Σε μια επιστημονική διαπίστωση-ανακάλυψη που μάλλον θα εκπλήξει, τόσο την παγκόσμια κοινή γνώμη όσο και την ευρύτερη ιατρική κοινότητα, οδηγήθηκε έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS), σύμφωνα με την οποία, η εγκυμοσύνη δεν έχει σταθερή διάρκεια αλλά κυμαινόμενη, με το επί χιλιάδες χρόνια γνωστό εννεάμηνο ως θεωρούμενο «κανονικό» χρόνο, να μην αποτελεί παρά ένα τραγικό λάθος, όπως και εκείνο της ακινησίας της γης…

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως μια εγκυμοσύνη διαρκεί μεταξύ 37 και 42 εβδομάδων, ωστόσο, η διακύμανση αυτή, όταν δεν αποδιδόταν σε κάποιες ιατρικού τύπου ιδιαιτερότητες της κύησης, αποδιδόταν σε εξ αρχής λάθος υπολογισμό της ΠΗΤ (πιθανής ημερομηνίας τοκετού), λόγω «μη ακριβούς προσδιορισμού από τη γυναίκα της ημερομηνίας σύλληψης». Κάτι τέτοιο όμως αποδεικνύεται τελικά απολύτως εσφαλμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη έρευνα η οποία βασίστηκε σε δείγμα 125 γυναικών δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση «Human Reproduction» και ήδη έχει επιβεβαιωθεί για την εγκυρότητά της από κορυφαίους επιστήμονες με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιών (RCM) να επιχαίρει καθώς, πρόκειται για κάτι το οποίο επί δεκαετίες είχαν εμπειρικά διαπιστώσει οι Μαίες, ωστόσο δεν είχε τύχει επιστημονικής τεκμηρίωσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι επίτοκες που δεν ήταν συνεπείς σε ένα ραντεβού που μάλλον επί χιλιάδες χρόνια είχαν κλείσει οι ιατροί αυθαίρετα και… ερήμην της φύσης.

Ως τώρα, η ΠΗΤ, υπολογιζόταν με βάση την έναρξη της τελευταίας εμμήνου ρύσεως της γυναίκας προσθέτοντας σε αυτήν 280 ημέρες. Ωστόσο, μόνο το 4% των γυναικών φτάνει στον τοκετό την ημέρα που προσδιορίζεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ το 70% γεννάει είτε μέσα στο προηγούμενο δεκαήμερο της 280ης ημέρας είτε εντός του δεκαημέρου που έπεται αυτής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, γινόταν καθημερινή ουροληψία από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν, κάτι που επέτρεψε στους επιστήμονες να έχουν συσχετισμούς μεταξύ τιμών και μήκους εγκυμοσύνης, πράγματα που τελικά αποδείχτηκαν απολύτως αλληλένδετα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι το «φυσιολογικό» της διάρκειας του τοκετού, έχει να κάνει με τις εν λόγω τιμές και όχι με κάτι αυστηρά προκαθορισμένο από άλλες διαδικασίες, οι οποίες εν τέλει δεν είχαν καταφέρει να προσδιοριστούν και να κωδικοποιηθούν ποτέ.

«Το φυσιολογικό χρονικό μήκος κάποιας εγκυμοσύνης θα μπορούσε να επηρεαστεί από έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να γεννήσουν αργότερα κάτι που συνέβαινε επίσης και σε όσες εγκύους είχαν πάρει περισσότερο βάρος από το κανονικό, κατά τη διάρκεια της κύησης».

Από την έρευνα προέκυψε πως ο μέσος χρόνος μεταξύ ωορρηξίας και τοκετού ήταν 268 ημέρες, δηλαδή 38 εβδομάδες και δύο ημέρες) με την διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης να ποικίλει έως 37 ημέρες, όπως δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Reproduction».

«Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι από αυτά που μας έδωσε η έρευνα, είπε χαρακτηριστικά η Dr. Anne Marie Jukic.

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως η διάρκεια της κύησης ποικίλλει μεταξύ των γυναικών αλλά κάναμε το τραγικό λάθος να αποδίδουμε τις αποκλίσεις αυτές σε σφάλματα αρχικών εκτιμήσεων για την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου. Σήμερα γνωρίζουμε πια πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, με πάρα πολλούς παράγοντες να καθορίζουν το ποιος είναι ο φυσιολογικός χρόνος κύησης για κάθε γυναίκα χωριστά. Δεν είναι συναρπαστικό;»

«Kάθε γυναίκα είναι διαφορετική, κάθε γυναίκα έχει τον δικό της φυσιολογικό χρόνο τοκετού, κάτι που σημαίνει πως, όσοι επιστήμονες έχουν ως αντικείμενο την εγκυμοσύνη πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν μια ενδεχόμενη «καθυστέρηση» ή ένα ενδεχόμενο «πρόωρου» τοκετού, καθώς, μετά και από το επιστημονικό αυτό πόρισμα, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα ούτε για καθυστέρηση ούτε και για πρόωρο τοκετό».

Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης