Το πρόγραμμά της για την Υγεία παρουσίασε το προηγούμενο Σάββατο η Νέα Δημοκρατία. Ως στόχο του προγράμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του Τομέα Υγείας της ΝΔ έθεσαν μια καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες, με ένα σύστημα δημόσιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό. Όμως, δεν είπαν πως θα χρηματοδοτηθεί το σύστημα αυτό, ούτε αν προτίθενται να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, που υπέστησαν μεγάλες περικοπές τα χρόνια των μνημονίων.

Σκόρπιες πολιτικές στην πρόληψη, καμία αναφορά στην οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -μόνο ότι τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- αποσπασματικά μέτρα επικοινωνιακής στόχευσης χωρίς καμία αναφορά στις πηγές χρηματοδότησης και χωρίς κεντρικό κορμό στον χαρακτήρα της πολιτικής για την Υγεία. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση στη διάρκεια της κρίσης έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε αδιέξοδο. Απέναντι στο πρόβλημα αυτό, η ΝΔ βλέπει υποστελέχωση μόνο σε νοσηλευτές στα νοσοκομεία, ενώ στην υποχρηματοδότηση απαντά με δωρεές και άνοιγμα του ΕΣΥ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι αμοιβές δε του προσωπικού, θα συνδέονται με την επίτευξη στόχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθόλου ενθαρρυντικές είναι όμως και οι εξαγγελίες για το χώρο του φαρμάκου. Τα μέτρα για το φάρμακο αποτέλεσαν πολύ μικρό μέρος τους προγράμματος της ΝΔ, χώρεσαν σε 1,5 διαφάνεια όπως χαρακτηριστικά είπε στέλεχος της φαρμακευτικής αγοράς που παραβρέθηκε στην παρουσίαση. Καμία αναφορά στη διόρθωση της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης, είτε άμεσα με αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού, είτε έμμεσα με εξαίρεση των εμβολίων και άλλων κατηγοριών σκευασμάτων, όπως είναι τα παράγωγα αίματος.

Η αφαίρεση από το claw back των δαπανών για κλινικές μελέτες και ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών, δεν λύνουν το πρόβλημα των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών που προκύπτουν λόγω της χαμηλής φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, στον «αέρα» άφησαν τα στελέχη της ΝΔ την πρότασή τους για επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε υπο-προϋπολογισμούς. Δεν διευκρινίστηκε τι σημαίνουν για τη ΝΔ οι υπο-προϋπολογισμοί. Υπενθυμίζεται ότι στη λογική του επιμερισμού της φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως με στρεβλό τρόπο σύμφωνα με τη φαρμακευτική αγορά, όσον αφορά στην κατάτμηση ανά θεραπευτική κατηγορία και τη δημιουργία 50 και πλέον προϋπολογισμών. Για ποιο λόγο δεν διευκρίνισε η ΝΔ, αν κατευθύνεται προς την πρόταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τον επιμερισμό της δαπάνης σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς, για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, για τα on patent και για τα off patent και τα γενόσημα ή είναι άλλος ο σχεδιασμός της.

Κατά τα άλλα, είπε για μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων, που είναι άλλωστε στόχος και του ΣΥΡΙΖΑ, αποζημίωση των θεραπειών με βάση το αποδεδειγμένο θεραπευτικό όφελος και διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ σε περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων με στόχο χαμηλότερες τιμές, που επίσης αποτελεί πολιτική και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογραφή 5ετούς συμφώνου μεταξύ κράτους και βιομηχανίας που θα καθορίζει τις διμερείς σχέσεις και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στην αγορά, όταν προαναγγέλλεται χωρίς να ανακοινώνονται οι όροι, είναι κενή περιεχομένου.

Το χειρότερο είναι ότι στελέχη της ΝΔ στον τομέα της Υγείας είχαν βιαστεί να δεσμευθούν σε δημόσιες δηλώσεις τους για μια σειρά θεμάτων, τα οποία απουσίασαν ηχηρά από το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελικά, λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της υγείας και του φαρμάκου δεν φαίνεται πρόθυμη να δώσει ούτε η ΝΔ, με τις αρνητικές συνέπειες να συσσωρεύονται μετά από τόσα χρόνια κρίσης και ύφεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης