Ζήσης Ψάλλας

Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας (MRI) εγκεφάλου δείχνουν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι στους αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου μπορεί να οδηγούν σε αλλαγές του εγκεφάλου μεταξύ των νεαρών ποδοσφαιριστών. Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι συγκρούσεις στο ποδόσφαιρο ενδέχεται να προκαλέσουν επιμήκυνση ή συστολή ορισμένων νευρικών ινών του εγκεφάλουΤο αμερικανικό ποδόσφαιρο αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ελέγχων τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων. Οι παίκτες που εμφανίζουν σημεία διάσεισης απομακρύνονται συνήθως από τα παιχνίδια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα χτυπήματα είναι κάτω από το όριο της διάσεισης και συνεπώς δεν προκαλούν άμεσα συμπτώματα. Υπάρχει η ανησυχία ότι οι νέοι ποδοσφαιριστές μπορεί να είναι ευάλωτοι στις επιπτώσεις αυτών των συγκρούσεων.

«Τα χρόνια από την ηλικία 9 έως 12 ετών είναι πολύ σημαντικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jeongchul Kim από το Wake Forest School of Medicine. «Οι περιοχές του εγκεφάλου αρχίζουν να συνδέονται και να ολοκληρώνονται μεταξύ τους, και οι παίκτες που εκτίθενται σε επαναλαμβανόμενες βλάβες στον εγκέφαλο, ακόμη κι αν το μέγεθος των επιπτώσεων είναι μικρό, θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο».

Η λευκή ουσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιμ και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα αποτελέσματα των συγκρούσεων σε νεαρούς ποδοσφαιριστές με μια νέα μέθοδο μαγνητικής τομογραφίας εξετάζοντας τη λευκή ουσία του εγκεφάλου – τις δεσμίδες των νευρικών ινών που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του. Η εστίαση ήταν στις παραμορφώσεις αυτών των ινών. «Οι αλλαγές από τις συγκρούσεις ενδέχεται να προκαλέσουν επιμήκυνση ή συστολή αυτών των νευρικών ινών» είπε ο Κιμ.

Είκοσι έξι ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας, κατά μέσο όρο 12 ετών, υποβλήθηκαν σε μελέτες μαγνητικής τομογραφίας πριν και έπειτα από τρεις μήνες από τη λήξη της σεζόν. Για τη σύγκριση, 22 παιδιά με παρόμοια ηλικία που δεν συμμετείχαν σε αθλήματα επαφής έκαναν MRI στο ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν ότι οι ποδοσφαιριστές ανέπτυξαν αλλαγές στο μεσολόβιο (corpus callosum), μια κρίσιμη ζώνη νευρικών ινών που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Ο πρωταρχικός ρόλος του μεσολοβίου είναι να ενσωματώσει τις γνωστικές, κινητικές και αισθητικές λειτουργίες μεταξύ των δύο πλευρών του εγκεφάλου. Υπήρχαν ενδείξεις συστολής σε ορισμένα τμήματα και ενδείξεις επέκτασης σε άλλα μέρη.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις στα αθλήματα επαφής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο σχήμα του μεσολοβίου κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης χρονικής περιόδου για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, είπαν οι ερευνητές. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης