Περισσότεροι από 20 νέοι γιγαντιαίοι ιοί έχουν ανακαλυφθεί σε λύματα και φιλτραρισμένο νερό στη Βομβάη της Ινδίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι ιοί αυτοί είναι σε θέση να συσσωρεύουν και να μεταδίδουν νέα γονίδια όταν μεταπηδούν από  τον έναν «οικοδεσπότη» σε άλλον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πενταετούςς μελέτης.

Η αρχική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την οδυνηρή ακουστική του αντίληψη, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι «γιγαντιαίοι αυτοί ιοί» προκαλούν ασθένεια στους ανθρώπους. Ή τουλάχιστον αυτό είναι που όλοι θα θέλαμε να πιστέψουμε!
«Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι συνδέονται άμεσα με λοιμώξεις στον άνθρωπο», δήλωσε ο Δρ. Anirvan, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές στο περιοδικό «India Science Wire».

Αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, οι ιοί ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του αινίγματος της εξέλιξης. Οι γονιδιωματικές και μεταγονιδιωματικές υπογραφές των γιγαντιαίων ιών είναι πανταχού παρούσες σε δείγματα νερού από λύματα, λίμνες εσωτερικών υδάτων, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και δημοτική ύδρευση στη Βομβάη της Ινδίας  

Πιστεύεται ότι όταν ένας ιός μολύνει κάποια μορφή ζωής, συλλέγει γονίδια καθώς αναπτύσσεται και μετά τα μεταδίδει σε άλλες μορφές ζωής που μολύνει αργότερα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία μπορεί τελικά να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου είδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δεν σημαίνει πως οι ιοί είναι «γιγαντιαίοι» με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά είναι σίγουρα γιγαντιαίοι στον κόσμο της μικροβιολογίας – αρκετές φορές μεγαλύτεροι από τους συνομηλίκους τους, άλλους μικροοργανισμούς.

Ο μεγαλύτερος από τους «γιγαντιαίους ιούς» που ανακαλύφθηκαν από τους ερευνητές είναι ο μεγαϊός Bandra (BMV), που μετρά 465 νανόμετρα. Ένα νανόμετρο είναι 1.000 φορές μικρότερο από ένα μικρόμετρο, το οποίο είναι 1.000 φορές μικρότερο από ένα χιλιοστό.

Στους ιούς που ανακαλύφθηκαν από τους επιστήμονες περιλαμβάνονται ο mega-ιός της λίμνης Powai (PLMV), ο Mimivirus bombay (MVB) και ο Kurlavirus (KUV).

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης