Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα κύτταρα στα έντερα των ποντικών επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και τελικά συμβάλλουν στην παχυσαρκία, στον διαβήτη, στην υπέρταση και στην αθηροσκλήρωση. Τα κύτταρα ονομάζονται ενδοεπιθηλιακά Τ λεμφοκύτταρα (intraepithelial T lymphocytes ή φυσικά IELs) και όταν δεν είναι παρόντα, ο μεταβολισμός των ποντικών επιβραδύνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Περιορίζοντας την ορμόνη GLP-1, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός του σώματοςΤα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη και στη θεραπεία αυτών των μεταβολικών νοσημάτων στους ανθρώπους. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) το οποίο αποτελεί μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

«Με αυτήν την έρευνα συνδέουμε τις “κουκίδες” μεταξύ των μεταβολικών αισθητήρων τροφής και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μπορούμε να ανοίξουμε νέες θεραπευτικές οδούς για τη θεραπεία ασθενών με πλήθος συναφών ασθενειών» δήλωσε ο Michelle Olive, υπεύθυνος του προγράμματος στο τμήμα των Καρδιοαγγειακών Επιστημών στο NHLBI.

Η ορμόνη GLP-1

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ποντίκια είναι μεταβολικά υπερκινητικά και, ακόμη και όταν καταναλώνουν μια πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, είναι σε θέση να αντισταθούν σε μεταβολικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Philip Swirski, αναπληρωτής καθηγητής στο Harvard Medical School.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν τα φυσικά IELs, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περιορίζουν τη διαθεσιμότητα ενός τύπου ορμονών, που ονομάζονται ινκρετίνες, και ειδικότερα της GLP-1 που συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Περιορίζοντας την GLP-1, τα φυσικά IELs επιβραδύνουν τον μεταβολισμό του σώματος και διατηρούν, αντί να ξοδεύουν, την ενέργεια που παίρνει από τα τρόφιμα.

«Κοιτάζοντας μπροστά, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα φυσικά IELs λειτουργούν στον μεταβολισμό» δήλωσε ο Swirski. «Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε εάν η θεραπευτική στόχευση των IELs στους ανθρώπους μπορεί να είναι μια θεραπεία για την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία, τον διαβήτη και την υπέρταση» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης