Πολλά είναι τα ζευγάρια που ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα παιδί…

Πότε θεωρείται κακή η ποιότητα του σπέρματος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σοβαρά προβλήματα με το σπέρμα σχετίζονται με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος. Προβληματικό σπέρμα έχουμε όταν η εξέταση σπέρματος δείξει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι κάτω από 5-6 εκατομμύρια (οι φυσιολογικές τιμές στο σπερμοδιάγραμμα είναι πάνω από 20 εκατομμύρια), η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι κάτω από 20-30% ή η μορφολογία τους δεν είναι ομαλή.

Ποια διαδικασία ακολουθείται συνήθως όταν υπάρχουν προβλήματα με το σπέρμα;

Όταν υπάρχει χαμηλή κινητικότητα σπέρματος, λίγα σπερματοζωάρια ή ανώμαλη μορφολογία σπέρματος, συνήθως κάνουμε μικρογονιμοποίηση. Παίρνουμε, δηλαδή, ένα σπερματοζωάριο και το εγχύουμε μέσα στο ωάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ποιες περιπτώσεις καταφεύγει ένα ζευγάρι σε δωρεά σπέρματος;

Ακόμα και αν υπάρχει αζωοσπερμία, δεν καταφεύγουμε απαραίτητα στην εξωσωματική με δανεικό σπέρμα. Σε περιπτώσεις όπου είτε δεν υπάρχει εκσπερμάτιση είτε δεν βρίσκουμε καθόλου σπερματοζωάρια στην εκσπερμάτιση, παίρνουμε με βιοψία όρχεως ορχικό ιστό, τον καλλιεργούμε και προσπαθούμε να απομονώσουμε κάποια άωρα σπερματοζωάρια. Αν υπάρχει έστω και μικρή κινητικότητα, προχωράμε στην τεχνική της μικρογονιμοποίησης.

Αν στη βιοψία όρχεως δεν βρούμε ζωντανά σπερματοζωάρια, αν συναινέσουν και οι δύο σύντροφοι, μπορούμε να πάρουμε σπέρμα από τράπεζα. Συνήθως χρησιμοποιούμε τράπεζες σπέρματος του εξωτερικού απ’ όπου το σπέρμα έρχεται ελεγμένο για διάφορες ασθένειες.

Συγκριτικά, είναι πολύ λίγα τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, γιατί η μικρογονιμοποίηση (ICSI) μάς έχει λύσει τα χέρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Έτσι η επίτευξη της εγκυμοσύνης δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το σπέρμα, ακόμα κι όταν αυτό είναι χαμηλής ποιότητας, όσο από την ηλικία της γυναίκας και την ποιότητα του ωαρίου.

Μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του σπέρματος με την επέμβαση κιρσοκήλης;

Όταν υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση. Μετά από μια επέμβαση κιρσοκήλης η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί λίγο (ή και να μη βελτιωθεί καθόλου). Σε κάθε περίπτωση όμως, η γονιμοποιητική ικανότητα παραμένει ίδια! Γι’ αυτό θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή ενός ουρολόγου / ανδρολόγου και ενός γυναικολόγου ειδικού σε θέματα υπογονιμότητας πριν από οποιαδήποτε επέμβαση αποκατάσταστης της ανδρικής γονιμότητας.

Πηγή: iatronet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης