Ρεπορτάζ: Θάνος Ξυδόπουλος

Ανύπαρκτη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα χωριά του βόρειου Ταΰγετου. Το zougla.gr βρέθηκε στο Καστόρι Λακωνίας και κατέγραψε την κατάσταση του Κέντρου Υγείας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 μετά βαΐων και κλάδων από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας και επί σειρά ετών βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγοράκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς πέρασαν πάνω από 5 χρόνια και το Κέντρο λειτουργεί ως ένα συνοικιακό ιατρείο, από το πρωί στις 09:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. Το Σαββατοκύριακο, οι κάτοικοι κάνουν τον σταυρό τους να μην τους συμβεί τίποτα, καθώς είναι κλειστό. Και όσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Σήμερα υπάρχει μόνο μία γενική γιατρός, ενώ η διευθύντρια κ. Σταθούλα Αραχωβίτη, με μεγάλη κλινική εμπειρία, ανεβαίνει δύο φορές την εβδομάδα, καθώς είναι αποσπασμένη στο Κέντρο Υγείας Σπάρτης.

Δηλαδή, αν κάποιος πάθει κάτι σοβαρό -και κυρίως καρδιολογικής φύσης- ή τραυματιστεί και μένει στην Αγόριανη, πρέπει να διανύσει 40 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Συγκεκριμένα, σήμερα το Κέντρο υπολειτουργεί, ενώ τους ντόπιους κατοίκους αλλά και πολλούς επισκέπτες όπως Έλληνες και ομογενείς από Καναδά, Αμερική και Αυστραλία καλείται να εξυπηρετήσει μία γενική γιατρός. Σύμφωνα με καταγγελίες μόνιμων κατοίκων του Καστορείου στο zougla.gr, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Καμία μέριμνα από κανέναν ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Μας έχουν εγκαταλείψει. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να παίρνουμε ιατρικές συμβουλές από το τηλέφωνο για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε να έχουμε και κάποια εφημερία. Δεν υπάρχει κανένας νοσηλευτής και κανένας διοικητικός υπάλληλος ώστε να βοηθήσει τη γενική γιατρό. Το Κέντρο Υγείας, σύμφωνα με το ΦΕΚ του 31/12/2014, καλύπτει τα εξής χωριά: Aγ. Κωνσταντίνος, Αγόριανη, Αλευρού, Βορδόνια, Γεωργίτσι, Περιβόλια, Πελλάνα. Όλος αυτός ο κόσμος, 2.500 κάτοικοι, εξυπηρετούνται για εκτέλεση ιατρικών συνταγών, εξετάσεις και οποιοδήποτε άλλο έκτακτο περιστατικό από μία γενική γιατρό εν έτει 2020» αναφέρεται από τους κατοίκους.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, σε δηλώσεις του στο zougla.gr, χαρακτήρισε τα εγκαίνια του Κέντρου «προεκλογικό πυροτέχνημα», καθώς δεν είχαν προκηρυχθεί οι κατάλληλες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για να επανδρώσουν την υπάρχουσα δομή, η οποία είναι απαραίτητη για όλους τους κατοίκους των βόρειων δήμων.

«Προσωπικά είχα ενημερώσει τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο ότι, αν δεν υπάρχουν μόνιμες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων με συγκεκριμένες εφημερίες, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει επαρκώς το κέντρο και θα υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες. Έτσι φτάσαμε σήμερα και με τον COVID-19 να μην έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα σε όλα αυτά τα χωριά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται πολύ τα έκτακτα ιατρεία του Νοσοκομείου Σπάρτης. Είναι πολλά τα παράπονα και οι καταγγελίες μονίμων κατοίκων και παραθεριστών που επισκέπτονται τα χωριά μας τους θερινούς μήνες. Πρέπει εδώ και τώρα η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσουν άμεση λύση. Χορτάσαμε ΦΕΚ και υποσχέσεις» ανέφερε ο κ. Βαλιώτης.   

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του διωρόφου κτηρίου που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Σπάρτης, θυμίζει αγροτικό ιατρείο του 1990. Το zougla.gr έκανε αυτοψία στον χώρο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι μόνο το ισόγειο λειτουργεί με κάποιο υποτυπώδη εξοπλισμό. Όμως, παρά την πανδημία, στον χώρο αναμονής της δομής δεν υπάρχουν ούτε μάσκες ούτε αντισηπτικά υγρά, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία του χώρου υποδοχής οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία. Ο δεύτερος όροφος, που θα φιλοξενούσε το μικροβιολογικό εργαστήριο, καθώς και το οδοντιατρείο και το ακτινολογικό κέντρο θυμίζει εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Τα μηχανήματα, ο ιατρικός εξοπλισμός που είχαν διατεθεί για την επάνδρωση του πολυδιαφημισμένου Κέντρου είναι πεταμένα και άχρηστα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα εν λόγω μηχανήματα είχαν διατεθεί δωρεάν από δομές της Αθήνας. Απλώς τοποθετήθηκαν και μετά δεν λειτούργησαν ποτέ.

Το νομικό πλαίσιο που εκθέτει την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ (2014)

Το zougla.gr φέρνει στη δημοσιότητα όλο το νομικό πλαίσιο αλλά και τα επίσημα έγγραφα για τη σύσταση και επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Καστορείου. Με μία απλή ανάγνωση των νόμων και των επίσημων διοικητικών εγγράφων καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μία προεκλογική φιέστα που θυμίζει «Μαυρογιαλούρους»… της εποχής του 1960 από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά. Φυσικά από τότε πέρασαν 5 χρόνια και κανείς δεν ασχολείται. Νέα κυβέρνηση, αλλά, όπως φαίνεται, η κανονικότητα θα αργήσει να έρθει στον βόρειο Ταΰγετο.  

Τι έχει γράψει το τοπικό site notospress.com

To τοπικό site notospress.com και ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπόνος τόσο το 2015 όσο και το 2017 είχαν αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Καστορείου.

Καταγγελία: Κλειστό το Κ.Υ. Καστορείου!

17-06-2015: Με επιστολή του προς τα ΜΜΕ ο πολίτης Γ.Α. καταγγέλλει ότι το Κέντρο Υγείας Καστορείου παραμένει κλειστό παρόλο που εγκαινιάστηκε παραμονές εκλογών παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μία εβδομάδα προ των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, ο τότε αναπληρωτής υπουργός υγείας και νυν βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος παρέστη στα εγκαίνια του νέου κέντρου υγείας Καστορείου Λακωνίας, ήταν κεντρικός ομιλητής, έκοψε την κορδέλα, το παρουσίασε ως μεγάλο έργο και ευχήθηκε καλή αρχή στο προσωπικό του νέου κέντρου υγείας. Τα εγκαίνια διαφημίστηκαν και από τη σελίδα του κ. Γρηγοράκου στο facebook

»Όμως, το κέντρο υγείας Καστορείου δεν ξεκίνησε ποτέ τη λειτουργία του, με συνέπεια οι κάτοικοι και επισκέπτες των βορείων δήμων Λακωνίας να διαμαρτύρονται έντονα…».

Θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την πολιτεία και ρωτούν:

«Πώς κάνετε εγκαίνια κέντρου υγείας τη στιγμή που δεν υφίσταται προσωπικό που θα στελεχώσει το κέντρο υγείας; Δεν έπρεπε να εξασφαλίσετε πρώτα το προσωπικό και μετά να προβείτε στα εγκαίνια;
Σήμερα, όποιος περάσει από το Καστόρι θα διαπιστώσει ότι το δημοτικό κτήριο που υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε το κέντρο υγείας παραμένει κλειστό, κλειδωμένο και μόνο μία ταμπέλα θυμίζει ότι προορίζεται για κέντρο υγείας. Είναι κλειδωμένο πρωί, μεσημέρι, βράδυ, νύχτα. Δηλαδή, δεν λειτουργεί ποτέ, λόγω έλλειψης προσωπικού».

Θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλιστεί το προσωπικό από προσλήψεις ή μετακινήσεις και μετά να προβούν στα εγκαίνια και να παρουσιάζουν ως δεδομένη τη λειτουργία του, ενώ σήμερα είναι κλειστό και κλειδωμένο.

Ο πολίτης υπογραμμίζει: «Το μόνο που έχει γίνει για το κέντρο υγείας Καστορείου Λακωνίας είναι η σύστασή του ως νέου οργανισμού με ΦΕΚ και νόμο και η τοποθέτηση πολλών μηχανημάτων-εξοπλισμού εντός του κτηρίου. Χωρίς προσωπικό όμως, όλα είναι περιττά, αφού δεν πληρεί τον σκοπό του, δεν λειτουργεί για να βοηθήσει στην πράξη τους κατοίκους και επισκέπτες των βόρειων δήμων.

»Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε και την ευθύνη της δημοτικής αρχής ως προς το κτήριο. Έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση νέου κέντρου υγείας, αλλά η κυριότητα του κτηρίου ανήκει στον δήμο (η ευθύνη για το κτήριο) και στο ισόγειο του κτηρίου εισέρχονται όμβρια ύδατα και υγρασία, γεγονός που η δημοτική αρχή οφείλει άμεσα να επιδιορθώσει. Οι αγροτικοί ιατροί του αγροτικού ιατρείου Καστορείου αρνούνται να μετακομίσουν στο εν λόγω κτήριο, εάν ο δήμος δεν επιδιορθώσει το θέμα της υγρασίας και της εισόδου ομβρίων υδάτων…»

Ανησυχία στο Καστόρι για υποβιβασμό του Κέντρου Υγείας

08-02-2017: Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Τ.Κ. Καστορείου σε σχέση με τη λειτουργία του Κ.Υ. Με δεδομένη τη μη λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων Βορείων Δήμων και την απομάκρυνση της Διευθύντριας κ. Αραχωβίτη οι κάτοικοι και η κοινότητα ανησυχούν και αντιδρούν στον υποβιβασμό της απαραίτητης γι’ αυτούς δομής υγείας.

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου το απόγευμα κλήθηκαν σε έκτακτη γενική συνέλευση οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Καστορείου από τον Πρόεδρό της Τ.Κ. Γιώργο Οικονομάκη. Μοναδικό θέμα της συνέλευσης ήταν αυτό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καστορείου. Στη συνέλευση κλήθηκαν επίσης να παρευρεθούν ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, ο αντιδήμαρχος κ. Νικολακάκη και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Καστορείου.

Το Κ.Υ. Καστορείου

Το Κ.Υ. Καστορείου λειτουργεί από το 1991. Στα 26 αυτά χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές σοβαρά προβλήματα. Το 2014 ο Δήμος Σπάρτης χρηματοδότησε την ανακαίνισή του με στόχο τη βελτίωση των παροχών του με δεδομένο ότι εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή με αυξανόμενες ανάγκες.
Δυστυχώς, το Κ.Υ. Καστορείου είναι φτωχότερο εδώ και κάποιες ημέρες αφού η επί χρόνια Διευθύντριά του, κ. Αραχωβίτη, τοποθετήθηκε στην νεοσύστατη ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης. Το Κ.Υ. πλέον μετρά στο δυναμικό του μία γενική ιατρό (που εφημερεύει στο Γ.Ν. Σπάρτης και παίρνει ρεπό την επομένη της εφημερίας) και έναν αγροτικό γιατρό.

Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν στο Κ.Υ. λειτουργία… αγροτικού ιατρείου.
Με δεδομένο ότι δεν λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία των Βορείων Δήμων, ότι οι κάτοικοι είχαν αναπτύξει προσωπική επαφή με την κ. Αραχωβίτη και ότι η Διευθύντρια του Κ.Υ. Καστορείου κλήθηκε στην ΤΟ.Μ.Υ. για να καλύπτει τη συνταγογράφηση, καθώς η μονάδα αυτή δεν παρέχει νοσηλεία, οι κάτοικοι του Καστορείου δικαιολογημένα αισθάνονται τουλάχιστον αδικημένοι…

Στη «ζυγαριά»

Η νέα δομή (ΤΟ.Μ.Υ.) ξεκίνησε να λειτουργεί χρησιμοποιώντας γιατρούς που ήδη εργάζονται στη Λακωνία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση άλλων χώρων για την ενίσχυσή της ως δομής.
Και αν και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σημαντική, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε κανείς να σκεφτεί αρκετά εάν είναι περισσότερο ωφέλιμη και χρήσιμη μια δομή διαχείρισης ασθενών στη Σπάρτη, όπου άλλωστε λειτουργεί και το Γενικό Νοσοκομείο, ή ένα Κέντρο Υγείας που καλείται να φροντίσει τους κατοίκους των Βόρειων Δήμων που βρίσκονται μακριά από το νοσοκομείο και πολλοί εξ αυτών πολύ συχνά αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στο να το προσεγγίσουν.

Η σύσκεψη στο Καστόρι

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Τ.Κ. Καστορείου Γιώργου Οικονομάκη την Παρασκευή το απόγευμα (3/2) συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, κάτοικοι του χωριού. Οι κάτοικοι αισθάνονται αδικημένοι και απογοητευμένοι, μας είπε ο κ. Οικονομάκης, η κοινότητα όμως είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Περισσότερες άλλωστε από 1.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί για αυτόν τον σκοπό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

Δύσκολη είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης που ναι μεν έχει θετικές προθέσεις και υπερασπίζεται τη σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καστορείου αλλά δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει υπέρ της ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης ή του Κ.Υ. Περιορίστηκε λοιπόν στη συνεδρίαση της Δευτέρας (6/2) στη θέση υπέρ της λειτουργίας της ΤΟ.Μ.Υ. χωρίς αυτή να υποβιβάζει τη λειτουργία του Κ.Υ. Καστορείου, πράξη βεβαίως που έχει ήδη τελεστεί.

Είναι χρήσιμη σίγουρα η ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ, και η αλλαγή της πολιτικής υγείας στη χώρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλώς κινείται και η σύσταση της ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης. Ο σχεδιασμός όμως των νέων δομών δεν θα πρέπει να συνεπάγεται υποβιβασμό παλαιότερων και απαραίτητων δομών. Και αν η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέων όταν αυτή συνδυάζεται με τη διατήρηση των παλαιών τότε αυτοί που εμπνέονται και σχεδιάζουν πρέπει να σκέφτονται πως οφείλουν να επιλέγουν το περισσότερο ωφέλιμο και αναγκαίο για το σύνολο.

Δείτε φωτογραφίες και το σχετικό ΦΕΚ:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης