Το αίσθημα του πονόλαιμου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται και από καταρροή ή ρινική συμφόρηση, φτάρνισμα, πυρετό καθώς και από γενικευμένα άλγη και πόνους.

Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για κρυολόγημα ή γρίπη. Τα εν λόγω συμπτώματα οφείλονται κατά κανόνα σε ιούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εξαπλώνονται γρήγορα, ειδικά κατά τον χειμώνα. Το σώμα μας δημιουργεί αντισώματα που καταστρέφουν τους ιούς, οι οποίοι προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να απαλύνετε τα συμπτώματα, περιορίστε τον ήπιο πόνο με ένα απλό αναλγητικό και τον έντονο πόνο με αντιφλεγμονώδη. Στη συνέχεια, μπορείτε να «μαλακώσετε» τον λαιμό σας με ειδικές καραμέλες, οι οποίες διαθέτουν θεραπευτική δράση, ενώ συγχρόνως ανακουφίζουν από τον πόνο. Στην αγορά κυκλοφορούν καραμέλες που διαθέτουν στη σύνθεσή τους δραστικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν τις στοματικές λοιμώξεις και το αίσθημα πόνου στο λαιμό. ‘Έτσι, σαν αποτέλεσμα της αντισηπτικής προστασίας προσφέρουν και καταπραϋντική δράση.

Να πίνετε ζεστά ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον πόνο. Επίσης, βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα. Το ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι είναι μια προτιμώμενη σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Πίνετε, επίσης, φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες, μια και το πορτοκάλι είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, η οποία ,ως αντιοξειδωτικός παράγοντας, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην ανάρρωσή του. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα σας ωφελήσει. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να συνεχίσετε να καταναλώνετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού και αφού συνέλθετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, φροντίστε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένα στο κρύο τον θώρακα και τον λαιμό σας.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης