Από ρινίτιδα υποφέρουν παιδιά και ενήλικες στην Κοζάνη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010, 15:19
Από ρινίτιδα υποφέρουν παιδιά και ενήλικες στην Κοζάνη
Μεγάλη είναι η συχνότητα εμφάνισης ρινίτιδας σε παιδιά και σε ενηλίκους που κατοικούν στον Νομό Κοζάνης, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων από το Περιβάλλον, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο καθηγητής της πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Λάζαρος Σιχλετίδης, παρουσίασε τα αποτελέσματα και υποστήριξε ότι τα αυξημένα ποσοστά ρινίτιδας στα παιδιά δεν επηρέασαν τη φυσιολογική ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο στους ενήλικες η μεγάλη συχνότητά της φαίνεται να επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία.

Στο πλαίσιο της 19χρονης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 ενήλικες από τις περιοχές της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και των Γρεβενών καθώς και χίλια περίπου παιδιά από την Πτολεμαΐδα, εξετάστηκαν επίσης τα ποσοστά χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νόσος οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κάπνισμα, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής δεν φαίνεται να επιδρά στην εμφάνισή της.

Εξάλλου, οι μετρήσεις έδειξαν ότι μετά τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης (από τις αρχές της δεκαετίας του '90) στην περιοχή οι συγκεντρώσεις αέριων ρύπων μειώθηκαν σημαντικά σε χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τα υπάρχοντα όρια.

Παρ' όλα αυτά, μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων. Συγκεκριμένα, οι υπερβάσεις των μέσων ημερήσιων τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τις 78 το 1991, τις 39 το 2001 και τις 42 το 2009.

Αυξημένα ποσοστά ρινίτιδας στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας αποκάλυψαν και τα πορίσματα μελέτης της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες σε εκδήλωση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Πτολεμαΐδας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010, 15:19