Ασύρματος βηματοδότης εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά σε 80χρονο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017, 13:25
Ασύρματος βηματοδότης εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά σε 80χρονο
Ασύρματος βηματοδότης εμφυτεύθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα σε ασθενή 80 ετών που έπασχε από συμπτωματική βραδυκαρδία. Ο βηματοδότης αυτός είναι κατά 93% μικρότερος σε μέγεθος από τους συμβατικούς βηματοδότες, ενώ ζυγίζει μόλις 2 γραμμάρια. Παρά τις μικροσκοπικές του διαστάσεις, η μέση εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του είναι 10-12 έτη.

Η εμφύτευση διενεργήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον ειδικό καρδιολόγο, υπεύθυνο του Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών και Απινιδωτών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δημήτριο Κωνσταντίνου και τον επεμβατικό ηλεκτροφυσιολόγο Δημήτριο Τσιαχρή, διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία από την εμφύτευση των πρώτων ασύρματων βηματοδοτών στην Ελλάδα.

"Πρόκειται για τον πλέον σύγχρονο βηματοδότη διεθνώς, η τοποθέτηση του οποίου δεν απαιτεί τη διενέργεια τομής στο δέρμα του ασθενούς. Η εμφύτευση πραγματοποιείται με τη χρήση πηδαλιοχούμενου καθετήρα διαμέσου φλέβας στην περιοχή του μηρού τους ασθενούς. Εν συνεχεία, ο βηματοδότης προωθείται εντός της αντίστοιχης καρδιακής κοιλότητας όπου σταθεροποιείται με τη βοήθεια ειδικών άγκιστρων που διαθέτει στο άκρο του. Ακολουθεί τηλεμετρικός έλεγχος και εφόσον πιστοποιηθεί η εύρυθμη λειτουργία του, απελευθερώνεται πλήρως στην καρδιά του ασθενούς και οι καθετήρες αποσύρονται. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 45 λεπτά" επισημαίνει ο Δημήτριος Κωνσταντίνου.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ασύρματων βηματοδοτών, είναι, όπως εξηγεί ο κ Κωνσταντίνου, ότι δεν υπάρχουν καλώδια. "Η αχίλλειος πτέρνα των συμβατικών βηματοδοτικών συστημάτων είναι τα βηματοδοτικά ηλεκτρόδια, τα οποία εξαιτίας της διαρκούς μηχανικής καταπόνησης που υφίστανται εμφανίζουν επιπλοκές (π.χ. θραύση, βλάβη της μόνωσης) σε ποσοστό 2% ετησίως" προσθέτει.

Παράλληλα αναφέρει ότι στο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών και Απινιδωτών, διενεργούνται επίσης εμφυτεύσεις αμφικοιλιακών βηματοδοτικών συστημάτων και απινιδωτών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017, 13:29