Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η άσκηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία των ατόμων άνω των 65 ετών και τα οφέλη εμφανίζονται ακόμη και όταν ασκούνται μόνο μία φορά την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οφέλη αφορούν σε βελτιώσεις στις τιμές του αίματος, τη μυϊκή δύναμη και την ψυχική ευεξία.

Οι διεθνείς οργανισμοί συνιστούν άσκηση αντιστάσεων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για όλες τις ηλικίες.

«Βρήκαμε ότι τα άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή γλυκόζη αίματος ή υψηλά επίπεδα φλεγμονής βελτιώθηκαν έπειτα από ένα πρόγραμμα προπόνησης διάρκειας εννέα μηνών. Η προπόνηση δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα δεν έδωσε μεγαλύτερο όφελος σε αυτά τα άτομα» λέει ο δρ Simon Walker της Σχολής Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Jyväskylä.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διεθνείς οργανισμοί συνιστούν άσκηση αντιστάσεων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για όλες τις ηλικίες. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η μέγιστη ανάπτυξη δύναμης, η ανάπτυξη μυών και η απώλεια λίπους ήταν πιο επωφελής με περισσότερη προπόνηση από δύο φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, για άλλες μετρήσεις που είναι σημαντικές για τους ηλικιωμένους, όπως η ικανότητα να ασκούν δραστηριότητες καθημερινής ζωής, φάνηκε ότι μία φορά την εβδομάδα ήταν ικανοποιητική.

Η γενική ευημερία

Η γενική ευημερία επίσης εξετάστηκε μέσω ψυχολογικών μετρήσεων και βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα μηνών.

Ομοίως, δεν υπήρχαν πραγματικές διαφορές εάν τα άτομα ασκούνταν μόνο μία φορά την εβδομάδα ή δύο ή τρεις φορές εβδομαδιαίως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να βελτιώσουν την ψυχολογική τους ευημερία και το κίνητρο για άσκηση κατά την περίοδο της μελέτης. Οι άνθρωποι αυτοί συνέχισαν την εκπαίδευση τακτικά ακόμα και μετά τη λήξη της μελέτης.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν τη σημασία της άσκησης με αντιστάσεις στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ακόμη και μία φορά την εβδομάδα το όφελος είναι σημαντικό.

Ο Walker ανέφερε: «Πρέπει να πούμε ότι αυτά τα άτομα εκπαιδεύτηκαν σκληρά και με ασφάλεια. Παρακολουθούσαμε προσεκτικά κάθε συνεδρία, διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούσαν τη σωστή τεχνική και ότι πάντα προσπαθούσαν να βελτιώσουν τα φορτία προπόνησής τους σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρία».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Physiology».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης