Πληθώρα πληθυσμιακών μελετών έδειξε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ασβέστιο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δύο μελέτες, η Μελέτη Νοσοκόμων Υγείας (Nurses’ Health), στην οποία συμμετείχαν 88.000 γυναίκες, και η Εξακολουθητική Μελέτη των Επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας, στην οποία έλαβαν μέρος 47.300 άνδρες, έδειξαν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη ασβεστίου είχαν τα μικρότερα αποτελέσματα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου, η σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη ασβεστίου και στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι αντιστρόφως ανάλογη, γεγονός που σημαίνει ότι όσο περισσότερο ασβέστιο λαμβάνει κανείς, τόσο μικρότερο κίνδυνο διατρέχει για να προσβληθεί από τον εν λόγω καρκίνο. Το ασβέστιο έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα οξέα που εκκρίνονται στη διάρκεια της πέψης και τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τα κύτταρα στα εσωτερικά τοιχώματα του παχέος εντέρου.

Τα τελευταία είναι επιρρεπή στη βλάβη από τα λιπαρά και τα χολικά, τα οποία παράγονται από το σώμα για τη διάσπαση των λιπών που περιέχονται στις τροφές στη διάρκεια της πέψης. Όταν εκτίθενται σε αυτά τα οξέα σε τακτική βάση, όπως συμβαίνει όταν η διατροφή είναι πλούσια σε λίπη, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν πολύποδες. Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι προκαρκινικά κύτταρα. Δεν είναι καρκινικά κύτταρα, αλλά, αν αναπτυχθούν περαιτέρω, ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα του παχέος εντέρου είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη πολυπόδων. Αυτοί οι πολύποδες μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν στη διάρκεια μια κολονοσκόπησης, πριν προλάβουν να μετατραπούν σε επικίνδυνα καρκινικά κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τα οξέα που απελευθερώνονται στη διάρκεια της πέψης δεσμεύονται από το ασβέστιο, αδρανοποιούνται και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλάψουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Επιπλέον, στα άτομα που είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη πολυπόδων και καταναλώνουν υψηλά ποσά ασβεστίου, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού πολυπόδων.

Αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό σε καρκίνο του παχέος εντέρου στην οικογένεια ή είχατε προσβληθεί στο παρελθόν, καλό θα ήταν να μειώσετε την πρόσληψη λίπους στη διατροφή σας και ταυτόχρονα να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, λαμβάνοντας ίσως παράλληλα και κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης