Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης δεν φαίνεται να προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, επισημαίνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες επικρατεί μια ανησυχία μεταξύ των ειδικών για τη δράση που έχουν οι πρωτεϊνικές δίαιτες στη νεφρική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διαπιστώσουν αν τελικά ευσταθούν αυτές οι ανησυχίες, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δύο χρόνια 307 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες που έκαναν δίαιτα. Οι μισοί έκαναν δίαιτα καταναλώνοντας πολλές πρωτεΐνες και ελάχιστους υδατάνθρακες, κατά το πρότυπο της νέας δίαιτας του Dr Atkins, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν δίαιτα που περιείχε κατά 55% υδατάνθρακες, 30% λίπη και 15% πρωτεΐνες. Η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και για τις δυο ομάδες και κυμάνθηκε στο 7% του βάρους τους κατά μέσο όρο.

Όσον αφορά την νεφρική τους λειτουργία δεν διαπιστώθηκε να απειλείται από την πρωτεϊνική δίαιτα κατά τη διάρκεια των δυο ετών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα οφέλη από την απώλεια βάρους είναι πιο σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιτυγχάνεται. Ωστόσο, τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν αφορά ανθρώπους που ήδη έχουν νεφρικά προβλήματα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν online στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Journal of the American Society of Nephrology».

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης