Ζήσης Ψάλλας

Οι καρδιολόγοι είναι γενικά πεπεισμένοι ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται αναπόφευκτα με την ηλικία. Τώρα μια νέα μελέτη προκαλεί την εν λόγω πεποίθηση. Η σύγκριση δύο φυλών στο τροπικό δάσος της Βενεζουέλας δείχνει ότι η διατροφή και όχι η πάροδος της ηλικίας είναι η αιτία της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δείχνει ποια θα ήταν μια κανονική πορεία της αρτηριακής πίεσης χωρίς την επίδραση της δυτικοποίησηςΟι ερευνητές μελέτησαν δύο κοινότητες σε μια απομακρυσμένη περιοχή του δάσους της Βενεζουέλας, που μπορεί να προσεγγιστεί μόνο αεροπορικώς. Οι Yanomami είναι από τους πιο απομονωμένους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ κοντά τους ζουν οι Yekwana, επίσης αρκετά απομονωμένοι, αλλά με ένα αεροδρόμιο που επιτρέπει την τακτική παράδοση των δυτικών τροφίμων και φαρμάκων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA cardiology», περιελάμβανε 72 Yanomami και 83 Yekwana, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ηλικίας 1 έως 60 ετών. Ενώ οι δύο ομάδες ήταν παρόμοιες, η μέση αρτηριακή πίεση στους Yanomami ήταν 95/63 και στους Yekwana 104/66. Μέχρι την ηλικία των 60, η αρτηριακή πίεση μεταξύ των Yanomami παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ στους Yekwana αυξήθηκε σε 114/73.

Η δυτικοποίηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής συγγραφέας Noel T. Mueller, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι ενώ σήμερα δεν είναι εφικτό να ακολουθήσουμε μια δίαιτα σαν τους Yanomami, η μείωση της πρόσληψης αλατιού στο ήμισυ θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 15 εκατομμύρια περιπτώσεις υπέρτασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ηλικίας δεν είναι πιθανώς ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά ένα σωρευτικό αποτέλεσμα της έκθεσης στη δυτική διατροφή» δήλωσε ο Mueller. «Μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και αλάτι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Bryan Williams, ειδικός στην υπέρταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μελέτη δίνει μια ματιά στο τι θα ήταν μια κανονική πορεία της αρτηριακής πίεσης χωρίς την επίδραση της δυτικοποίησης – πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν φυσιολογική πίεση σε όλη τους τη ζωή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης