Στη νόσο του Πάρκινσον, η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικός παράγοντας για να παραμείνετε υγιής και δραστήριος και να διατηρήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα την ενεργητικότητά σας.

Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού σας, κατά περίπτωση, ένα πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μία καλά ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, κυρίως νερό, και να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ.

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία αποτελούν ένα απαραίτητο κομμάτι οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής. Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι χυμοί φρούτων, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και μερικά προϊόντα δημητριακών. Επιπρόσθετα, σε μία ισορροπημένη διατροφή, τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορούν να είναι βοηθητικά για ορισμένους ανθρώπους.
Ίσως να είναι χρήσιμο να λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές από ένα διαιτολόγο.

Αλλαγές στην πέψη σας λόγω της νόσου του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χωνεύει τις τροφές και τα άτομα με Πάρκινσον μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται από τις τροφές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί ακούσια να χάσουν βάρος. Αυτή η απώλεια βάρους ενδέχεται να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η απώλεια της γεύσης, της αίσθησης της όσφρησης ή και της όρεξής τους, αισθήματα ναυτίας, δυσκολία στην κατάποση και αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς σταθεροποιούνται σε κάποιο χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά την απώλεια σωματικού βάρους, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας ή και το διαιτολόγο σας. Εάν πρέπει να αυξήσετε το βάρος σας, αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν παρέχοντάς σας ένα ασφαλές πρόγραμμα για την αύξηση του βάρους σας.
Η δυσκοιλιότητα είναι άλλο ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτή οφείλεται σε μία επιβράδυνση της μυϊκής δραστηριότητας (περισταλτισμός) που μεταφέρει την τροφή μέσω του εντέρου, συχνά ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ίδιας της πάθησης και της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστεί με διατροφικές προσαρμογές, όπως είναι η αύξηση της κατανάλωσης νερού και της πρόσληψης φυτικών ινών.

Τροφές όπως δημητριακά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, φρούτα (κυρίως δαμάσκηνα) και λαχανικά που τρώγονται με τη φλούδα τους, είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Ωστόσο, εάν δεν είστε συνηθισμένοι να καταναλώνετε τροφές ολικής άλεσης, συνιστάται να αυξήσετε την πρόσληψή τους σταδιακά.
Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, μη ντραπείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας κατά πόσον είναι αναγκαία η χορήγηση φαρμάκων ή αν απαιτείται η παραπομπή σε κάποιον ειδικό.

Συμβουλές για τη βελτίωση της μάσησης και της κατάποσης

Η δυσκολία στη μάσηση και στην κατάποση (δυσφαγία) τείνει να είναι μία διαταραχή που εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια με νόσο του Πάρκινσον. Εάν εμφανίσετε αυτές τις διαταραχές, θα πρέπει να παραπεμφθείτε σε έναν λογοθεραπευτή εκπαιδευμένο στην αξιολόγηση των διαταραχών της κατάποσης, ο οποίος μπορεί να παράσχει συστάσεις προσαρμοσμένες στις ατομικές σας ανάγκες.

Κάποια γενικά μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: να αλλάξετε τη στάση που κάθεστε ενώ τρώτε, να τρώτε μικρές μπουκιές και να μασάτε καλά, να πίνετε πολύ νερό στη διάρκεια του γεύματος και να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές, π.χ. ωμά λαχανικά και ξηρούς καρπούς, οι οποίες ενδέχεται να σας δυσκολεύουν περισσότερο στη μάσηση και στην κατάποση.

Διατροφή και Φάρμακα

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που λειτουργούν τα φάρμακα που λαμβάνετε για τη νόσο του Πάρκινσον, ειδικά τα σκευάσματα με λεβοντόπα. Συνήθως, τα σκευάσματα με λεβοντόπα δίνονται μαζί με οδηγίες που συνιστούν τη λήψη τους μαζί με φαγητό. Στην πραγματικότητα, ενδέχεται να απορροφούνται καλύτερα και γρηγορότερα με άδειο στομάχι, αλλά συχνά δίνονται συμβουλές να λαμβάνονται μαζί με φαγητό (ή ακόμα και μόνο με ένα ποτήρι γάλα) εάν ενοχλούν το στομάχι σας.

Ένας από τους λόγους για τον οποίο τα γεύματα μπορούν να επηρεάζουν την απορρόφηση της λεβοντόπα, είναι το γεγονός ότι η πρωτεΐνη των τροφών ενδέχεται να καθυστερήσει την πορεία της λεβοντόπα προς τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες αποσυντίθενται σε μικρότερα μόρια που ονομάζονται αμινοξέα, τα οποία μπορούν να ανταγωνίζονται τη λεβοντόπα (η οποία είναι επίσης ένα αμινοξύ) για τη μεταφορά από το έντερο στο αίμα και από το αίμα στον εγκέφαλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται τη λεβοντόπα χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα ναυτίας και μπορούν να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή με λεβοντόπα πριν από τα γεύματα. Για μερικούς ανθρώπους αυτό μπορεί να είναι 1-2 ώρες πριν τα γεύματα, ενώ άλλοι προτιμούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους 30 λεπτά πριν τα γεύματα.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν δει ότι αποφεύγοντας τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και «κρατώντας» τις για αργά το απόγευμα, βοηθούνται στη διατήρηση καλύτερης κινητικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το γάλα, το τυρί, τα αυγά και τα όσπρια είναι όλα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Άλλα άτομα ωφελούνται από το συνδυασμό μικρών ποσοτήτων πρωτεΐνης με υψηλά επίπεδα υδατανθράκων (π.χ. φρούτα, ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια) σε όλη τη διάρκεια της ημέρας (το επονομαζόμενο πρόγραμμα διατροφής 7:1).

Ο περιορισμός της πρόσληψης λιπαρών τροφών στο ελάχιστο ενδέχεται επίσης να βοηθήσει. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή και ένα διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να καθιερώσετε το πρόγραμμα γευμάτων που θα ταιριάζει καλύτερα με τη φαρμακευτική σας αγωγή και τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης