Δικαστική κόντρα για τα φαρμακεία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, 19:29
Δικαστική κόντρα για τα φαρμακεία
Η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και η είσοδος ιδιωτών στο επάγγελμα με πλεονεκτικούς μάλιστα όρους, προκαλεί νέο γύρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς οι οποίοι ξεκινούν δικαστικό αγώνα για να μπλοκάρουν τις σχετικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές αποφάσεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες, μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία, με άνισα κριτήρια, εξασφαλίζοντας μια «δεσπόζουσα» θέση στον κλάδο.

Στην προσφυγή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος. Και αυτό γιατί προβλέπονται διαφορετικά άνισα κριτήρια χορήγησης άδειας φαρμακείου μεταξύ φαρμακοποιού και ιδιώτη μη φαρμακοποιού με αποτέλεσμα τη διακριτική μεταχείριση σε «βάρος των φαρμακοποιών έναντι των ιδιωτών και τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο επάγγελμα».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δίνουν ουσιαστικά την ευχέρεια στους ιδιώτες να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείου προβλέπει ότι χορηγούνται, μεταξύ των άλλων, σε φαρμακοποιούς και φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή Ε.Π.Ε. και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

Ακόμη, δεν μπορούν να δοθούν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων σε νομικά πρόσωπα, εκτός από συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΦΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, 19:33