Δημιούργησαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα με μόνο μισό γονιδίωμα!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016, 14:08
Δημιούργησαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα με μόνο μισό γονιδίωμα!
Τα πρώτα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που διαθέτουν μόνο ένα αντίγραφο του ανθρώπινου γονιδιώματος των γονέων αντί για δύο κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Παρουσιάζοντας το νέο ιστορικό επίτευγμα στην επιθεώρηση «Nature», τονίζουν ότι αυτά τα νέα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν στο μέλλον να συμβάλλουν –μεταξύ άλλων- στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και του καρκίνου.

Τα ανθρώπινα κύτταρα θεωρούνται «διπλοειδή», επειδή κληρονομούν δύο ομάδες χρωμοσωμάτων, 23 από τη μητέρα και 23 από τον πατέρα (46 συνολικά). Η μόνη εξαίρεση είναι τα αναπαραγωγικά κύτταρα (σπερματοζωάρια και ωάρια) που είναι «απλοειδή», καθώς περιέχουν μόνο 23 χρωμοσώματα. Αυτά τα «μονά» κύτταρα δεν μπορούν να διαιρεθούν και δημιουργούν διπλοειδή κύτταρα, όταν ενώνονται κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης και της δημιουργίας του εμβρύου.

Οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρ Νισίμ Μπενβενίστι, κατάφεραν να δημιουργήσουν τα πρώτα «μονά» ανθρώπινα κύτταρα, πλην των αναπαραγωγικών, που είναι ικανά να διαιρεθούν και να πολλαπλασιασθούν, παρόλο που διαθέτουν μόνο ένα αντίγραφο του γονιδιώματος (23 χρωμοσώματα).

Οι έως τώρα απόπειρες να δημιουργηθούν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα με χρήση ανθρωπίνων ωαρίων είχαν καταλήξει σε διπλοειδή βλαστοκύτταρα. Αυτήν τη φορά, οι επιστήμονες πέτυχαν να δημιουργήσουν απλοειδή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, ικανά να διαφοροποιηθούν σε άλλα κύτταρα (νευρικά, καρδιάς, παγκρέατος κ.ά.), παρόλο που διέθεταν μόνο μια ομάδα 23 χρωμοσωμάτων.

«Η έρευνά μας οδήγησε σε έναν νέο τύπο ανθρώπινου βλαστοκυττάρου, που θα έχει σημαντική συνέπεια στην ανθρώπινη γενετική και ιατρική έρευνα» εξηγεί ο δρ Μπενβενίστι.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016, 14:46