Οικογενειακός γιατρός για πάνω από σαράντα χρόνια, ο Riccardo Szumski είναι επίσης δήμαρχος της Santa Lucia di Piave, μιας πόλης με πάνω από εννέα χιλιάδες κατοίκους, στην επαρχία του Τρεβίζο. Έγινε γνωστός από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην αρχή της πανδημίας, όταν συνειδητοποίησε ότι, για να νικήσει τον Covid-19, δεν θα μπορούσε να βασιστεί στην παρακεταμόλη. Στην πραγματικότητα, ο δρ Szumski ήταν ένας από τους πρώτους Ιταλούς γιατρούς που υποστήριξαν τη σημασία των πρώιμων οικιακών θεραπειών για τη τους ασθενείς με Covid. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: από τον Μάρτιο έως σήμερα έχει θεραπεύσει περίπου διακόσια άτομα (πολλά από τα οποία εξ αποστάσεως), χωρίς να χάσει ούτε ένα εκτός από μια περίπτωση που ο ασθενής έπαθε καρδιακή προσβολή διότι ο γιατρός δεν πρόλαβε να τον επισκεφτεί.

Ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε ο γιατρός στο buongiornosuedtirol.it:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατρέ, πόσους ασθενείς έχετε θεραπεύσει ακριβώς;

Λόγω χρόνου, δεν μπόρεσα να αναπτύξω μια ακριβή στατιστική. Ωστόσο μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω θεραπεύσει περίπου διακόσια άτομα: από αυτά, η πλειονότητα δεν είναι πελάτες μου, αλλά άνθρωποι από γειτονικούς δήμους. Έδωσα επίσης πολλές τηλεφωνικές και διαδικτυακές συμβουλές σε ασθενείς που ήρθαν σε επαφή μαζί μου από όλη την Ιταλία.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι κάνατε όταν ξέσπασε η πανδημία τον περασμένο Μάρτιο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρχισα να σπουδάζω. Συμβουλεύτηκα τη βιβλιογραφία και κοίταξα τις εμπειρίες άλλων γιατρών σε όλο τον κόσμο. Έμεινα ιδίως στις ενδείξεις του καθηγητή Raoult και στις μελέτες άλλων επιστημόνων, καταλήγοντας σε ένα σημαντικό συμπέρασμα…

Ποιο;

Ένας τόσο επιθετικός ιός, όπως αυτός του Covid, δεν μπορούσε να αναλυθεί μόνο στο κομμάτι που αφορά τα στοιχεία του. Θεωρήθηκε ότι το SARS-CoV-2 προκάλεσε φλεγμονώδη προβλήματα, τα οποία επομένως έπρεπε να αντιμετωπιστούν ανάλογα. Άρχισα, λοιπόν, να θεραπεύω τους ασθενείς με υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και κορτιζόνη. Στη συνέχεια, όταν διαπιστώθηκε ότι ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει θρόμβους, οι συνάδελφοι εισήγαγαν επίσης στη θεραπεία ηπαρίνη. Ευτυχώς, για τους ασθενείς μου δεν ήταν ποτέ απαραίτητο, καθώς ήμουν σε θέση να τους θεραπεύσω στο σπίτι αμέσως, πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Ποια, λοιπόν, είναι η σωστή προσέγγιση εναντίον του Covid;

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι απαραίτητη. Δυστυχώς, τον Μάρτιο, οι άρρωστοι έκαναν τεστ όταν ήταν ήδη σε σοβαρή κατάσταση. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, αν και η κλινική εξέταση κάνει τη διαφορά: μέσω αυτής ο γιατρός ξεχωρίζει τη γρίπη από τον Covid. Όταν η διάγνωση είναι σαφής, πρέπει να ληφθούν μέτρα αμέσως, εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σοβαρού προβλήματος.

Γιατί δεν πρέπει να συνταγογραφείται ταχυπιρίνη για ασθενείς με Covid;

Η παρακεταμόλη είναι αντιπυρετικό, το οποίο δεν θεραπεύει τη φλεγμονή. Αντίθετα, μπορεί να μειώσει το επίπεδο της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Τις πρώτες μέρες της πανδημίας, συνταγογράφησα την ασπιρίνη.

Οι επίσημες οδηγίες του κράτους πρότειναν στους γιατρούς να λένε στους ασθενείς με Covid να παραμένουν σε αναμονή, αντιμετωπίζοντας εμπύρετα συμπτώματα με παρακεταμόλη. Πώς το εξηγείτε;

Αρχικά νόμιζα ότι ήταν όλοι απροετοίμαστοι. Σύντομα το βρήκα απαράδεκτο. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν να εφαρμόζουν αυτά τα πρωτόκολλα, παρά το γεγονός ότι ο καθηγητής Giorgio Palù δήλωσε πρόσφατα ότι για έναν ασθενή η παρακεταμόλη είναι εντελώς άχρηστη. Οι ασθενείς με Covid-19 πρέπει να παρακολουθούνται εγκαίρως. Είμαι γιατρός όλη μου τη ζωή και πάντα πηγαίνω στα σπίτια των ασθενών μου. Επισκέπτομαι τουλάχιστον 10 ή 15 ασθενείς στο σπίτι τους την ημέρα, ακόμα και τα Χριστούγεννα. Φοράω μάσκα, παίρνω απολυμαντικό τζελ και πάω. Δεν έχω χρόνο να φορέσω το κοστούμι. Λίγο πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η γυναίκα μου με ανάγκασε να σταματήσω. Στις 2 Ιανουαρίου, ωστόσο, ήμουν ξανά σε επιφυλακή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, είχατε ειδοποιήσει τις υγειονομικές αρχές για αυτό που συνέβαινε;

Φυσικά, ήδη από τον Μάρτιο. Στις 23 του ίδιου μήνα προβλήθηκε μια συνέντευξή μου, στην οποία μίλησα για σωστές θεραπείες. Κάποιος την ονόμασε «πρωτόκολλο Szumski». Στην πραγματικότητα δεν είχα εφεύρει τίποτα. Σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιοφυΐα. Ήθελα απλώς να ενημερώσω τον πληθυσμό για τα αποτελέσματα. Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, οι γιατροί της χώρας με χλεύασαν, με κατηγόρησαν και με απειλούσαν επειδή δεν ακολουθούσα τις επίσημες οδηγίες του κράτους. Οι δικηγόροι μου θα ασχοληθούν με τα αδικήματα που προέκυψαν από τα ψεύδη που είπαν εις βάρος μου.

Ήσασταν μεταξύ των υπογραφόντων της έφεσης που υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ζητήσετε την εκ νέου χρήση της υδροξυχλωροκίνης, για την έγκαιρη θεραπεία ασθενών με Covid. Για ποιον λόγο;

Ήρθα σε επαφή με τον δικηγόρο Erich Grimaldi, δημιουργό της έφεσης, που τελικά έγινε δεκτή, και δημιουργό της ομάδας Facebook #oterapiadomiciliarecovid19 σε κάθε περιοχή, ο οποίος με έφερε σε επαφή με τον καθηγητή Luigi Cavanna, τον πρωτοπόρο της αντι-Covid οικιακής φροντίδας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνεται πως ο δρ Szumski είναι επί του παρόντος μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της «Επιτροπής για την κατ’ οίκον φροντίδα του Covid σε πρώιμο στάδιο», υπό την προεδρία του δικηγόρου Grimaldi και συμμετείχε, μαζί με περισσότερους από 200 γιατρούς, στη δημιουργία θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

«Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που διατίθεται στο εμπόριο για εβδομήντα χρόνια και οι αντενδείξεις είναι γνωστές. Σε ασθενείς με Covid-19 συνταγογραφείται μόνο για λίγες ημέρες. Έχω βοηθήσει με επιτυχία ασθενή 90 ετών. Πολύ λίγοι ασθενείς έχουν νοσηλευτεί, για μικρό χρονικό διάστημα. Αν δεν τους έκανα αμέσως θεραπεία, πολλοί άρρωστοι θα είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο ή, χειρότερα, θα πέθαιναν» αναφέρει ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης