Μια χημική ουσία του εγκεφάλου ελέγχει τη σεξουαλική προτίμηση των τρωκτικών, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο «Nature».

Αρσενικά ποντίκια που μεγάλωσαν χωρίς σεροτονίνη έχασαν την προτίμησή τους για τα θηλυκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που ένα νευροδιαβιβαστής αποδεικνύεται ότι παίζει ρόλο στις σεξουαλικές προτιμήσεις των θηλαστικών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να σπεύσουμε να εξαγάγουμε «εύκολα» συμπεράσματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν αρσενικά ποντίκια των οποίων οι εγκέφαλοι δεν είχαν υποδοχέα σεροτονίνης. Με μια σειρά πειραμάτων απέδειξαν ότι τα πειραματόζωα είχαν χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον για τα θηλυκά, εν αντιθέσει με τα φυσιολογικά ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τα τροποποιημένα πειραματόζωα είχαν το δικαίωμα της επιλογής συντρόφου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμιά απολύτως προτίμηση, ούτε για τα θηλυκά ούτε για τα αρσενικά.

Όταν το αρσενικό εισήχθη σε κλουβί, τα τροποποιημένα αρσενικά τρωκτικά ήταν πιθανότερο να «καβαλήσουν» το αρσενικό και να εκπέμψουν «σήμα ζευγαρώματος».

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και όταν οι ερευνητές δημιούργησαν μια άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία δεν είχαν το γονίδιο της τρυπτοφάνης υδρογονάσης 2, που σχετίζεται με την παραγωγή της σεροτονίνης.

Ωστόσο, η προτίμηση για τα θηλυκά αποκαταστάθηκε, όταν οι ερευνητές χορήγησαν σεροτονίνη στους εγκεφάλους των πειραματόζωων.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές «η σεροτονεργική σηματοδότηση είναι κρίσιμη για την ανδρική σεξουαλική προτίμηση στα ποντίκια. Είναι η πρώτη φορά που ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου έχει διαπιστωθεί ότι είναι σημαντικός για τη σεξουαλική προτίμηση των θηλαστικών».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των ποντικιών κατευθύνεται από την όσφρηση.

Όπως εξηγεί ο δρ Κιθ Κεντρικ από το Ινστιτούτο Μπάμπραχαμ του Κέιμπριτζ «ως προς την πιθανή σχετικότητα των παραπάνω στην κατανόηση της ανθρώπινης σεξουαλικής προτίμησης/προσανατολισμού, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι επηρεαζόμαστε λιγότερο από την όσφρηση, εν αντιθέσει με τα ποντίκια.

Εξάλλου, είναι περιορισμένα τα στοιχεία που δείχνουν τροποποιημένες αντιδράσεις στους εκλεκτικούς αναστολείς πρόσληψης σεροτονίνης των εγκεφάλων των ομοφυλόφιλων, αλλά χρησιμοποιούμε ψυχενεργά φάρμακα (που αυξάνουν ή μειώνουν τη λειτουργία της σεροτονίνης) και, ενώ έχουν αναφερθεί επιδράσεις στη σεξουαλική αφύπνιση, παρόρμηση και επιθετικότητα, δεν έχουμε στοιχεία για τη σεξουαλική προτίμηση/προσανατολισμό. Επί του παρόντος λοιπόν, οποιαδήποτε σύνδεση της σεροτονίνης με τη ανθρώπινη σεξουαλική προτίμηση θα πρέπει να θεωρηθεί ισχνή».

Πηγή:advancehealth

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης