Η διαδεδομένη χρήση των αντιβιοτικών στον αγροτικό τομέα θέτει σε κρίσιμο κίνδυνο την παγκόσμια δημόσια υγεία και θα πρέπει να μειωθεί δραστικά διεθνώς, επισημαίνει μια έκθεση που έγινε κατά παραγγελία της βρετανικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία και εφαρμογή ενός συγκεκριμένου παγκόσμιου στόχου δεν θα είναι εύκολη, αναφέρει η έκθεση, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τζιμ Ο’Νιλ, πρώην οικονομολόγος της εταιρείας Γκόλντμαν Σακς, αλλά είναι ζωτικής σημασίας αν είναι να παραμείνουν αποτελεσματικά για ζώα και ανθρώπους τα φάρμακα που πολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις και σώζουν ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσαν να ακολουθηθούν τα πρότυπα της Δανίας και της Ολλανδίας. Η Δανία, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί κατά μέσον όρο λιγότερο από 50 mg αντιβιοτικών το χρόνο αντίστοιχα για κάθε κιλό ζώου, το οποίο «μπορεί να είναι καλή αρχή για τέτοιο στόχο» είπε ο Ο’Νιλ.

Ο Ο’Νιλ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στο Λονδίνο, ανέφερε ότι ήταν «απίστευτο» πως σε πολλές χώρες η μεγαλύτερη χρήση αντιβιωτικών ήταν για τα ζώα, παρά για τους ανθρώπους. Θέτοντας ένα παράδειγμα, αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι πάνω από 70% των ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται στα ζώα, συγκριτικά με 30% σε ανθρώπους.

Κάθε χρήση αντιβιοτικών προωθεί τη δημιουργία και εξάπλωση των γνωστών ως υπερμικροβίων, τα οποία ανθίστανται σε μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων κατασκευασμένων να τα σκοτώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διεθνής συναγερμός για τον κίνδυνο υπερμικροβίων αυξάνεται, μετά την ανακάλυψη στην Κίνα ενός γονιδίου (mcr-1) το οποίο καθιστά όλα τα μικρόβια ανθεκτικά σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι το mcr-1 έχει βρεθεί σε μικροβιακά δείγματα από τη Δανία, καταδεικνύοντας ότι πιθανόν έχει αρχίσει να διαδίδεται παγκόσμια.

Ο Τζέρεμι Φαράρ, ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wellcome Trust, είπε ότι χρειάζεται άμεση δράση. «Μπορούμε τώρα να πούμε με σιγουριά ότι η υγεία των ζώων στον αγροτικό τομέα και ο τρόπος φροντίδας τους είναι στενά συνδεδεμένη με τη δική μας υγεία και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στα οποία βασιζόμαστε κάθε μέρα» είπε σε γραπτή δήλωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης