Θάνος Παράσχος – Ειδικός Γονιμότητας

Ένα βήμα πιο μπροστά από την εξωσωματική γονιμοποίηση με τα δικά σας ωάρια έχει ήδη γίνει. Η μέθοδος IVA παρακάμπτει τα όποια προβλήματα (όπως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) εμποδίζουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος και να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μέθοδος IVA (In Vitro Activation, δηλαδή, Εξωσωματική Ενεργοποίηση) θα επιτρέπει σε ομάδες υπογόνιμων γυναικών να χρησιμοποιήσουν το δικό τους γενετικό υλικό για να συλλάβουν χωρίς να καταφύγουν στην εξωσωματική με δωρεά ωαρίων.

Δύο γυναίκες έχουν συλλάβει και γεννήσει ήδη τα παιδιά τους στην Ιαπωνία με αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο. Στην πειραματική θεραπεία συμμετείχαν άλλες τρεις γυναίκες. Όλες έπασχαν από πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια, μια ασθένεια που πλήττει το 1% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας που είναι μέχρι 45 ετών.

Ας κάνουμε εδώ μια απαραίτητη διευκρίνιση: Η τεχνική IVA δεν αφορά τις γηρασμένες ωοθήκες μετά την εμμηνόπαυση. Μέχρι τώρα οι πάσχουσες από πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια είχαν ως μόνη λύση την εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων. Σε αυτή την περίπτωση όμως, οι ωοθήκες δεν είναι γηρασμένες, απλώς δεν λειτουργούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, οι επιστήμονες στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Σάνφορντ επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν τμήματα ωοθηκικών ιστών με κάποια φαρμακευτική ουσία και μετά να τα μεταμοσχεύσουν στις πάσχουσες. Η τεχνική εφαρμόστηκε τελικά στην Ιατρική Σχολή του Καβασάκι, στην Ιαπωνία, σε μια νεαρή γυναίκα της οποίας η περίοδος είχε σταματήσει από τα 25 της χρόνια.

Σήμερα η τριαντάχρονη Γιαπωνέζα χαίρεται να μεγαλώνει το μωράκι της, που γεννήθηκε με δικό της ωοθηκικό ιστό και με το σπέρμα του συζύγου της.

Μάθετε ό,τι θέλετε εδώ για εξωσωματική γονιμοποίηση ανάλογα με το δικό σας πρόβλημα υπογονιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης