Στους 100.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ελλήνων που παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός της πατρίδας μας γερνάει. Όμως η συχνή αυτή αρρυθμία διαγιγνώσκεται εύκολα από την κλινική εξέταση και το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια καρδιακή αρρυθμία που δεν είναι ασύμβατη με τη μακρά επιβίωση του ασθενούς, όμως εάν αφεθεί χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή και θάνατο. Αφορά άτομα κάθε ηλικίας, συχνότερα όμως τους ηλικιωμένους με συνυπάρχουσα καρδιακή ή άλλη νόσο, ενώ σε ικανό αριθμό ασθενών δεν ανευρίσκεται εμφανές αίτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με κεντρικό μήνυμα «O ρυθμός δίνει ζωή στην καρδιά. Γνωρίστε τον ρυθμό σας» το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ως επιστημονικού φορέα και την υποστήριξη της sanofi-aventis, οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της αναγνώρισης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της κολπικής μαρμαρυγής.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις του Υπουργείου για την Παγκόσμια Εβδομάδα Καρδιακού Ρυθμού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «Περίπτερο Υγείας» στον πεζόδρομο της Ερμού, την Παρασκευή 12 Ιουνίου 5.00 – 9.00 μμ και το Σάββατο 13 Ιουνίου 10.00πμ – 6.00μμ. από όπου θα παρέχονται ενημέρωση και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή.

Στην υγιή καρδιά, ο φλεβόκομβος (ο ηλεκτρικός διεγέρτης της καρδιάς) δημιουργεί ένα ηλεκτρικό ερέθισμα στους κόλπους, το οποίο μεταφέρεται στις κοιλίες, με συντονισμένο τρόπο. Στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, αντί για ένα μόνο ηλεκτρικό ερέθισμα από τον φλεβόκομβο, δημιουργούνται πολλές, μη φυσιολογικές ηλεκτρικές διεγέρσεις σε διάφορα σημεία των κόλπων. Αυτό πυροδοτεί μια γρήγορη και ασυντόνιστη δραστηριότητα των κόλπων της καρδιάς, που προκαλεί ακανόνιστους και γρήγορους παλμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνησιμότητας για περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ «ευθύνεται» για το 15% – 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αντιμετώπιση

Η κολπική μαρμαρυγή σήμερα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Ο θεράπων ιατρός συστήνει είτε θεραπεία με αντιαρρυθμικά φάρμακα είτε με επεμβατική αντιμετώπιση, με στόχο την βελτίωση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Παράλληλα, η έρευνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ανακάλυψη νέων, αποτελεσματικών και καλύτερα ανεκτών ουσιών, με στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών της κολπικής μαρμαρυγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης