Έλληνες ερευνητές είναι έτοιμοι να προωθήσουν στο εμπόριο ένα νέο μοριακό τεστ , πιο φθηνό αλλά εξίσου αποτελεσματικό  -με την προοπτική βέβαια ότι θα κριθεί κατάλληλο- σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Το τεστ αποτελεί εναλλακτική λύση σε σχέση με τα εισαγόμενα kit, ενώ θα υπάρχει συνεχής πρόσβαση των αρχών στις διαδικασίες προμήθειάς του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επί του παρόντος διαγνωστικά kit που εισάγονται από διάφορους προμηθευτές στο εξωτερικό. Η πιθανή νέα δοκιμή θα χρησιμοποιούσε δείγματα ρινικού επιχρίσματος, ανέφεραν οι δύο ερευνητές και θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «στο εγγύς μέλλον».

Σημειώνεται, ότι και οι δύο ερευνητές ζήτησαν την ανωνυμία τους λόγω της αυξημένης ευαισθησίας του έργου.

Γενικά, οι δοκιμές τόσο για τον ιό όσο και για τα αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης, καθίστανται ευρύτερα διαθέσιμες, αλλά δεν είναι τέλειες. Τα τεστ μπορούν να επιστρέψουν με ψευδώς θετικά, ψευδώς αρνητικά ή συγκεχυμένα διφορούμενα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δοκιμή με ακρίβεια άνω του 90%

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές δήλωσαν πως η δοκιμή τους είχε ποσοστό ακρίβειας άνω του 90%. Ερευνητικά κέντρα και τουλάχιστον δύο ελληνικά πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο συμμετέχουν στο έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ανέφεραν.

Mάλιστα, σε συνέντευξή του αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την έρευνα «σπουδαίο έργο».

«Δεν θα εξαρτηθούμε από δοκιμές του εξωτερικού και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την έρευνα που αφορούν τα πρωτόκολλα θεραπείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα έδρασε σωστά στον περιορισμό της επιδημίας του ιού, ξεκινώντας έγκαιρα γενικό lockdown τον Μάρτιο, καταγράφοντας λιγότερα από 4000 κρούσματα και λιγότερους από 200 θανάτους συνολικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είχαν αναπτύξει επίσης μια δοκιμή με μεγάλη ακρίβεια, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα Covid-19, ένα σημάδι ότι κάποιος είχε προσβληθεί από τον ιό.

Διεξήχθη επίσης έρευνα για το πώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή θεραπεία, δήλωσαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης