Βρετανοί επιστήμονες, έπειτα από πολλά πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, εντόπισαν αντισώματα που μπλοκάρουν τη διαδικασία της αποσύνθεσης των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για μια μελλοντική βελτιωμένη αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής πάθησης από το αρχικό στάδιο της, προτού προχωρήσει και γίνει μη αναστρέψιμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Σαλίνας του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα αντισώματα «φρενάρουν» την πρωτεΐνη Dkk1, με αποτέλεσμα να σταματά ο σχηματισμός της πλάκας του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επέκταση αυτής της πλάκας συνιστά παράγοντα-κλειδί για τη σταδιακή επιδείνωση της νόσου. Όσο διευρύνεται η πλάκα του αμυλοειδούς, τόσο μεγαλώνει η απώλεια των συνάψεων, δηλαδή των συνδέσμων ανάμεσα στους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ιδίως στην περιοχή του ιπποκάμπου, που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη μνήμη και τη μάθηση.

Το νέο εύρημα, κατά τους ερευνητές, δημιουργεί την ελπίδα ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν με τα κατάλληλα φάρμακα να μπλοκάρουν την εν λόγω πρωτεΐνη, ώστε να προστατευθούν οι νευρωνικές συνάψεις από την τοξική δράση του αμυλοειδούς-βήτα. Η Σαλίνας έκανε λόγο για «την ελπίδα μιας θεραπείας, ακόμα και για την πρόληψη του νοητικού εκφυλισμού στο αρχικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ».

Όμως, προς το παρόν, η έρευνα έχει γίνει μόνο σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχθεί ότι μπορεί να αποβεί ωφέλιμη και για τους ανθρώπους. Προηγούμενη μελέτη, μέσω αυτοψίας σε εγκεφάλους νεκρών ανθρώπων που είχαν Αλτσχάιμερ, έχει δείξει ότι ο εγκέφαλός τους περιείχε υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης Dkk1 σε σχέση με τους υγιείς εγκεφάλους, όμως οι επιστήμονες ως τώρα δεν ήταν βέβαιοι γιατί αυτό συμβαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη στα ποντίκια έδειξε ότι όσα από αυτά διέθεταν αντισώματα κατά της εν λόγω πρωτεΐνης διέσωσαν τις περισσότερες νευρωνικές συνάψεις τους σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση και για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, πλήττει περισσότερους από 35 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Το Αλτσχάιμερ αποτελεί περίπου το 60% όλων των περιπτώσεων εγκεφαλικής άνοιας και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν στο μέλλον, προσλαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης