Του Εμμανουήλ Παυλάκη, Χειρουργού

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού, περιέχουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος και συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνέπεια της ανεπάρκειας, (μη σωστής λειτουργίας) των αιμορροϊδικών αγγείων που οδηγεί στη χαλάρωση, διόγκωση και επιμήκυνσή τους με συνέπεια αυτά να προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα με τη μορφή αιμορροϊδικών όζων.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ κοινή πάθηση που συναντάται και στα δύο φύλλα, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες. Περισσότεροι από το 50% του γενικού πληθυσμού άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ οι 8 στους 10 έχουν βιώσει τις επώδυνες συνέπειες της πάθησης (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάγνωση και μορφολογία

Σε πρώιμα στάδια η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Όμως σε περιπτώσεις απώλειας αίματος, εκκρίσεων βλέννας, πόνου, κ.α. ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται άμεσα σε εξέταση, αρχικά για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σοβαρότερων παθήσεων (νεοπλασιών) ή για την πρόληψη σημαντικών επιπλοκών της αιμορροϊδοπάθειας (νέκρωση, λοίμωξη, αναιμία, περίσφιξη, κ.λ.)

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή) και εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή). Επιπλέον, ανάλογα με το ιστορικό τους και τη μορφολογία τους διακρίνονται σε:
Πρώτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μόνον μικρή αιμορραγία
Δευτέρου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προβάλλουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν

Τρίτου βαθμού: όταν οι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά κατόπιν χειρισμού

Τετάρτου βαθμού: όταν οι όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Οι κλασικές θεραπευτικές επιλογές

Σε αρχικά στάδια, η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων συνήθως περιλαμβάνει μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αλοιφές, φαρμακευτική αγωγή, κ.λ. οι οποίες συνεισφέρουν στη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Καθώς η αιμορροϊδοπάθεια είναι εξελικτική νόσος, τα επώδυνα συμπτώματα επανέρχονται, επιβάλλοντας τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Για τη χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί πολλές διαφορετικές θεραπείες (αιμορροειδεκτομή, σφιγκτηροτομή, διαστολή δακτυλίου, χρήση ελαστικών δακτυλίων κ.α.). Παρά τη συνεισφορά τους στις προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου, οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι συχνά συνοδεύονται από σημαντικά προβλήματα, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος, η μακρά περίοδος αποθεραπείας, τα σημαντικά ποσοστά αποτυχίας και συναφών επιπλοκών, κ.α.

Σύγχρονη και ανώδυνη θεραπεία με laser

Η αιμορροϊδοπάθεια ήταν πάντα θέμα ταμπού ενώ το ενδεχόμενο χειρουργικής θεραπείας προξενούσε στους ασθενείς επιφύλαξη και φόβο λόγω πόνου και συναφών επιπλοκών. Σήμερα, μια νέα γενιά ανώδυνων χειρουργικών laser σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικών χειρουργικών μέσων (ινών) που προσφέρουν μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια καθιστώντας τη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου γρήγορη, ανώδυνη, αναίμακτη και πιο αποτελεσματική:

Η απολίνωση αιμορροΐδων με τη χρήση laser (HeLP) συνιστά μια καινοτομική εξέλιξη για τη θεραπεία των αιμορροΐδων δεύτερου και τρίτου βαθμού: είναι ενδοσκοπική, ανώδυνη και απλούστερη από κάθε άλλη διαθέσιμη τεχνική. Δεν απαιτεί τομές, δεν χρησιμοποιούνται βελόνες ή ράμματα και επιτυγχάνει την απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση ενέργειας laser. Η εστιασμένη δράση της ενέργειας laser διακόπτει την τροφοδοσία των αιμορροΐδων οδηγώντας στη συρρίκνωση και στη στερέωση του μυϊκού στρώματος που βρίσκεται κάτω από αυτές, ενώ η αιμοστατική του δράση συντελεί στην άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας.

Η θεραπεία είναι ταχύτατη (15 -20 λεπτά) και εντελώς ανώδυνη καθώς στην άνω ή εσωτερική περιοχή του πρωκτού δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP) αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου καθώς προσφέρει μια ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο θεραπείας για αιμορροϊδοπάθεια 2ου, 3ου και 4ου βαθμού.

Η αιμορροϊδοπλαστική πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού συστήματος laser με υψηλή απορρόφηση στο νερό και ινών κωνοειδούς εκπομπής που διέρχονται μέσω μιας μικρής οπής εφαρμόζοντας με ομοιόμορφο και απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό προκαλώντας άμεση συρρίκνωση των αιμορροϊδικών όζων.

Η συνολική θεραπεία διαρκεί 15 – 20 λεπτά και διαφυλάσσει απόλυτα τον βλεννογόνο και το σφικτήρα. Μετά από μερικές ημέρες δημιουργείται νέος συνδετικός ιστός που διατηρεί τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια» λειτουργικά ενώ ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.



Πλεονεκτήματα των θεραπειών με τη χρήση laser

Η θεραπεία των αιμορροΐδων με τη χρήση ειδικών των laser (HeLP και LHP) συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κλασικές χειρουργικές θεραπείες, καθώς:
• πραγματοποιείται εντελώς ανώδυνα, με ακρίβεια και ασφάλεια
• υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση
• χωρίς τομές ή χρήση ραμμάτων, διατηρώντας ακέραιο το βλεννογόνο και αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων ή άλλων υποτροπών
• διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο βλάβης του
• καθιστά εφικτή την ημερήσια θεραπεία των αιμορροΐδων, προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση, άμεση επάνοδο του ασθενούς στις συνήθεις δραστηριότητες, με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο
• συνοδεύεται από εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα, υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών.

Για επικοινωνία με τον γιατρό:

epavlakis@gmail.com
210 7222326
6945 383384

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης