Ζήσης Ψάλλας

Εμπιστεύεστε τους άλλους ανθρώπους; Αν ναι, αυτό μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας. Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους άλλους ζουν περισσότερο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of epidemiology and community health.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπιστοσύνη προς άλλους ανθρώπους περιγράφεται μερικές φορές ως η κόλλα που συγκρατεί τις κοινωνίες. Μια νέα μελέτη που βασίζεται σε εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία από τις έρευνες των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει ότι αυτός ο σημαντικός πόρος κάνει κάτι ακόμη περισσότερο: μας κρατά κυριολεκτικά ζωντανούς.

Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους άλλους είναι σε θέση να κινητοποιήσουν καλύτερα την κοινωνική υποστήριξη από τις επαφές τους«Το αν εμπιστεύεστε ή όχι τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, κάνει μια διαφορά περίπου 10 μηνών όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής», λέει ο Alexander Miething, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Έχει σημασία πάντως το εάν ζείτε σε ένα μέρος όπου το μερίδιο του πληθυσμού που είναι καταστροφικό είναι υψηλό. Σε αυτά τα πλαίσια, λέει ο Miething, ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος από ό, τι σε μέρη με εμπιστοσύνη στην κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την General Social Survey των ΗΠΑ, η οποία επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν τις στάσεις των Αμερικανών, το επίπεδο εμπιστοσύνης τους και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Οι ερωτηθέντες πραγματοποίησαν συνέντευξη μόνο μία φορά. Δεδομένου ότι τα στοιχεία της έρευνας μπορούν να συνδεθούν με την εθνική βάση δεδομένων για την θνησιμότητα (NDI), ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί εάν η εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων προβλέπει τον κίνδυνο θανάτου τους. Η μελέτη περιελάμβανε 25.270 ερωτηθέντες μεταξύ των ετών 1978 και 2010.

Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που πρότειναν την εμπιστοσύνη ως το “λιπαντικό” της επαφής των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους άλλους είναι σε θέση να κινητοποιήσουν καλύτερα την κοινωνική υποστήριξη από τις επαφές τους. Η εμπιστοσύνη μειώνει τις τριβές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και το ψυχοκοινωνικό άγχος που συμβάλλει σε προβλήματα υγείας και συντομότερη ζωή.

Τα πλεονεκτήματα από τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης ήταν παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών και συνεχίστηκαν ακόμη και όταν καταγράφηκαν κοινωνικοοικονομικές συνθήκες όπως η εκπαίδευση και το εισόδημα.

Δεδομένων των προστατευτικών επιπτώσεων της εμπιστοσύνης στη θνησιμότητα, η μείωση της εμπιστοσύνης (όπως παρατηρείται στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες) μπορεί να αποτελεί μια υποτιμημένη ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης