Το πρώτο εμβόλιο νικοτίνης στον κόσμο, που θα έχει στόχο να βοηθήσει όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, αναπτύσσει μία αμερικανική εταιρεία.

Το εμβόλιο επιδιώκει να εμποδίσει τη νικοτίνη να φθάσει στον εγκέφαλο και έτσι να ανατροφοδοτήσει την απόλαυση και, κυρίως, την εξάρτηση που νιώθει ο καπνιστής. Το σκεπτικό είναι απλό: αν το κάπνισμα δεν προκαλεί πια την ίδια ευχαρίστηση, τότε ο καπνιστής είναι ευκολότερο να το κόψει. Στόχος, μάλιστα, είναι η επίδραση του εμβολίου να διαρκεί για αρκετά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον μηχανικό Ρόμπερτ Λάνγκερ και τον ανοσολόγο Ούλριχ φον Άντριαν αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τη νέα εταιρεία Selecta Biosciences με έδρα τη Βοστώνη.

Το εμβόλιο συνίσταται σε μία ένεση συνθετικών νανοσωματιδίων, που πυροδοτεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του καπνιστή, έτσι ώστε να δημιουργήσει ειδικά αντισώματα κατά της νικοτίνης.

Τα αντισώματα, στη συνέχεια, προσκολλώνται στα μόρια της νικοτίνης που εισέρχονται στο αίμα μέσω του τσιγάρου και έτσι τα μόρια αυτά, μαζί με τα προσαρτημένα αντισώματα, είναι πια υπερβολικά μεγάλα για να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο. Αν ο εγκέφαλος «δεν γνωρίζει» ότι ο άνθρωπος καπνίζει, τότε δεν αισθάνεται την ίδια απόλαυση και δεν ανατροφοδοτεί τον νικοτινικό εθισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμβόλιο, με την κωδική εργαστηριακή ονομασία SEL-068 (που θα αλλάξει, εφόσον κυκλοφορήσει στο εμπόριο), θα είναι το πρώτο εμβόλιο συνθετικών νανοσωματιδίων που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Οι σχετικές κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν άμεσα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται φέτος τον Ιούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης