Οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου synagis έδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Το εν λόγω εμβόλιο ενδείκνυται για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσα γεννήθηκαν πρόωρα ή λιποβαρή, όσα είναι κάτω από δύο ετών και έχουν χρειαστεί αγωγή για βρογχοπνευμονική δυσπλασία μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, αλλά και για παιδιά κάτω των δύο ετών με συγγενή καρδιοπάθεια.

Η εμβολιαστική περίοδος έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2019, καθώς αυτήν την εποχή είναι σε έξαρση ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, η αίτηση για τη χορήγηση του εμβολίου υποβάλλεται από νεογνολόγο, παιδίατρο ή καρδιολόγο στις περιπτώσεις συγγενούς καρδιοπάθειας.

Απαιτείται εκ νέου αίτημα στην περίπτωση που είναι απαραίτητα επιπλέον φιαλίδια λόγω αλλαγής βάρους. Για πολύδυμα χρειάζεται ξεχωριστό αίτημα για κάθε παιδί (ένα αίτημα για κάθε ΑΜΚΑ). Θα χορηγούνται μέχρι πέντε δόσεις σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εντός της εποχής έξαρσης του RSV.

Για την εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να προσκομίζονται τα εξής: η ηλεκτρονική συνταγή, η γνωμάτευση του γιατρού, φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού με τις αναγραφόμενες ημερομηνίες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες δόσεις και η εγκριτική απόφαση του ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαρμακείο θα χορηγεί κάθε επόμενη δόση 20 ημέρες μετά την προηγούμενη.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στα μικρά παιδιά. Στη χώρα μας η έξαρση του RSV διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο.

Σε παλαιότερη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα, ο RSV αναγνωρίστηκε ως το κύριο αίτιο (σε ποσοστό 61,5%) λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, για την οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης